Tõnis Saarts: põhivoolul on keeruline EKRE edasist tõusu peatada (74)

Tõnis Saarts
, Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsent
Copy
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Remo Tõnismäe

Arvamusküsitluste järgi on EKREst saanud Eesti populaarseim erakond. Vahe Reformierakonnaga pole enam poole protsendi kanti, vaid käriseb järjest suuremaks. Pole sugugi võimatu, et EKRE võiks võita järgmised riigikogu valimised ning suure tõenäosusega kasvatab häälesaagi ligi kahekordseks kohe saabuvatel kohalikel valimistel. EKREst on saamas kõige dünaamilisem, uuenduslikum ja poliitiliselt leidlikum partei Eesti poliitikamaastikul. See annab neile hulga trumpe olukorras, kus põhivool on juba aastaid tukkuma jäänud ja hambutu.

Minult on küsitud, et mida EKRE õigesti ja Reformierakond valesti teeb. Kui esialgu kõrvale jätta sügavamad põhjused, siis katsume kokku panna pildi sellest, mis aasta jooksul on toimunud.

EKRE kukkumine opositsiooni tuli neile nagu kingitult õigel ajal: inimesed hakkasid piirangutest väsima ja vaktsineerimine tekitas uue, poliitiliselt ekspluateeritava lõhe. Vahetult enne võimult taandumist rangeid piiranguid pooldanud ja vaktsiine hankinud EKREst sai läbi väikeste sõnumikohenduste opositsioonierakond, mis sümpatiseeris nii vaktsiinivastastele kui toetajatele, piirangute vastustajatele kui ka neist kinni pidajatele. Kuna kaks teist opositsioonierakonda olid pooleldi varjusurmas, suutis EKRE avalikkuses kerge vaevaga tekitada assotsiatsiooni: «Opositsioon, see olemegi meie.»

Kommentaarid (74)
Copy
Tagasi üles