Martin Ehala: koroonapiirangud on kaotanud mõtte (17)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juht
Copy
TRT03: TIMO REINTHAL & LIINA SÖÖT : TARTU, EESTI, 05MAR21 - 
Politsei kontrollis Tartus hotellide ning lõbustus- ja toitlustusasutuste koroonapiirangutest kinnipidamist.
Pildil PPA Lõuna prefektuuri välijuht Timo Reinthal ja patrullpolitseinik Liina Sööt Lydia hotellis.
ma/Foto MARGUS ANSU TARTU POSTIMEES
TRT03: TIMO REINTHAL & LIINA SÖÖT : TARTU, EESTI, 05MAR21 - Politsei kontrollis Tartus hotellide ning lõbustus- ja toitlustusasutuste koroonapiirangutest kinnipidamist. Pildil PPA Lõuna prefektuuri välijuht Timo Reinthal ja patrullpolitseinik Liina Sööt Lydia hotellis. ma/Foto MARGUS ANSU TARTU POSTIMEES Foto: Margus Ansu

Kaks aastat koroonasurmade jälgimist on ühiskonna kollektiivseks hüpohondrikuks muutnud. Teadmine, et antikehade hulk kehas iga päevaga langeb, samas kui viirus pole kuhugi kadunud, tekitab kõhedust, eriti kui loed emotsionaalset reportaaži, kuidas keegi 30-aastane inimene vaagub haiguse tõttu hinge.

Uurimisandmetele ja faktidele rahulikult otsa vaadates ei ole hirmuks praegu põhjust. Äsja avaldatud Tartu Ülikooli koroonaseire uuringu tulemused näitavad, et 77 protsenti inimestest on omandanud koroona suhtes immuunsuse, kusjuures 65-aastaste ja vanemate hulgas on see ligi 84 protsenti. Teada on, et immuunsuse saavutanud inimesel on kolm korda väiksem tõenäosus nakatuda ja kaheksa korda väiksem tõenäosus haigust raskelt põdeda.

Nii ei ole valdavale osale Eesti inimestest üksikud õudsed haigusjuhud mitte hoiatav eeskuju, vaid ohutaju moonutav desinformatsioon. Reaalselt ei ole risk vaktsineeritud inimese tervisele praegu oluliselt erinev riskist varasemate aastate gripiperioodidel.

Et mõttetust ülemuretsemisest vabaneda, tuleks kõigepealt lõpetada avalikkuse igapäevane teavitamine nakatumisnäitajatest, sest olukord on põhimõtteliselt teine kui eelmise laine ajal. Toona oli enamik inimesi viirusele vastuvõtlikud, mistõttu kõrge nakatumine võis käest ära minna nagu kulutuli. Nakatumisnäitajatega hoiatamine oli toona õigustatud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles