Antti Moppel: kütuseaktsiis kui miraaž rohelise tuleviku silmapiiril

Antti Moppel
, AS Olerexi aktsionär
Copy
Antti Moppel
Antti Moppel Foto: Liis Treimann

Üle pika aja on põhjust valitsuse tegevusega rahul olla. Kui veel mõni nädal tagasi kuulutasid rahandusministeerium ja valitsusparteid nagu ühest suust, et diislikütuse aktsiisi tuleb tõsta igal juhul, siis nüüd on tegelik elu ka neile pärale jõudnud. Lähipäevil jõuab riigikogusse 2022. aasta riigieelarve eelnõu, millega lükatakse pikalt ägeda vaidluse all olnud diislikütuse aktsiisi tõstmine aastaks edasi, kirjutab AS Olerexi aktsionär Antti Moppel. 

Kütuseaktsiis on riigieelarves suuruselt neljas sissetulekuallikas, mida riik loodab sisse kasseerida üle poole miljardi euro aastas. Nii olulise summa üle otsustamisel ongi avalik diskussioon vajalik ja asjakohane. Kui rahandusministeeriumi arvutuste järgi riik aktsiisilaekumises kaotab, siis kütuse- ja veondussektor on veendunud vastupidises: kui aktsiisi mitte muuta, jäävad Eestisse tankima nii meie enda veokid, Lõuna-Eesti rahvas kui ka Skandinaaviasse suunduv transiit.

Eesti ettevõtluskeskkonnale laiemalt tähendab aktsiisi tõstmata jätmine umbes 200 miljoni euro suurust võiduvõimalust.

Sellega võiks aktsiisiteema ammendatuks lugeda, teha aasta aega tööd ja siis praeguse otsuse tulemused kokku võtta, aga kuna fossiilkütuste ja nende müüjate kallal võtta on tänapäeval moes, siis veereb jutumull ka pärast otsuse tegemist täie hooga edasi.

Pankur ei mõista, et ärajäetud aktsiisitõus ei ole mitte kaigas rohepöörde kodaraisse, vaid oluline vahend transpordisektori kaudu kogu Eesti majanduskasvu edendamiseks. Ta oleks justkui unustanud, et Eesti 2021. aasta II kvartali rekordilise majanduskasvu üks veduritest oli diislikütuse aktsiisi langetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles