Aimar Ventsel: sakslased nõuavad järjest rohelisemat poliitikat (6)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Aimar Ventsel.
Aimar Ventsel. Foto: Alar Matson

Valimiste tulemused Saksamaal näitavad seda, et osa elanikkonnast on pikaleveninud transformatsioonist väsinud, kirjutab kolumnist ja etnoloog Aimar Ventsel. 

Kes veel mäletab Joschka Fischerit? Fischer oli noorpõlves veendunud roheline, tõusis Saksamaa roheliste partei ladvikusse ning oli kantsler Gerhard Schröderi ajal nii asekantsler kui ka välisminister. Huvitaval kombel meenub roheline välisminister isegi mõningatele Saksamaa asjadega kursis olevatele ja selle poliitikat jälgivatele inimestele uduselt. Palju vett on merre voolanud...

Tegelikult ei ole. Gerhard Schröderi sotsiaaldemokraatide ja roheliste koalitsioon juhtis Saksamaad aastatel 1998–2005, seega mitte väga ammu. Üks Fischeri rahvusvaheliselt enim furoori tekitanud samme oli tema kui välisministri vankumatu tugi kantsler Schröderile, kui Saksamaa keeldus 2003. aastal osalemast USA juhitud Iraagi-vastases sõjas. Sellest tuli paksu pahandust ja Ameerika Ühendriikide altkulmu vaatamine Saksamaale kestis päris pikka aega. Siis, 2005. aastal, sai Saksamaa liidukantsleriks Angela Merkel, kes nüüd pärast 16 aastast riigitüüril olemist varsti oma ametipostilt lahkub.

Fischeri ajaloo uttu vajumine sümboliseerib seda, et Merkeli aeg tähendab ennekõike pikka ja koherentset perioodi Saksamaa ajaloos ning mis oli enne seda, näib olevat unustusse vajunud. Nii võibki olla, ent mitte Saksamaal. Pärastsõjaaegne Saksamaa oli teatavasti löödud kahte tükki ning demokraatlikud traditsioonid kujunesid välja just Saksa liitvabariigis ehk Lääne-Saksamaal. Seal kujunes aastakümnetega välja teatud poliitiline asjade kulgemise liin. Eksisteeris kolm domineerivat parteid: liberaalid, konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid, kusjuures suurimad ja pidevalt konkureerivad olid konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles