Epp ja Riin Alatalu: ühiselt panustamine õpetab avara pilguga vaatama

Copy
Anu Raud Heimtalis
Anu Raud Heimtalis Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigikogul kulus ligi aasta valimaks kultuurkapitali raha vajavaid rahvuskultuuri objekte. Sellest riiklikult tähtsa kultuuriobjekti valikust tõotas alguses kujuneda huvitav arutelu milliseid kultuuriobjekte on Eestisse vaja – pakuti neid ju üle Eesti ja nimekiri sai päris pikk. Paraku laiemat avalikkust hõlmavat arutelu ei sündinudki. Alles siis kui lahvatasid erimeelsused vanalinnade muinsuskaitsealadele ehitamise üle ja päris lõpu eel, kui tekkis rebimine nimekirjakohtade ja filmilinnaku lisamise nimel, sündis pisut arutelu. Riiklikult, kogu rahvale tähtsa kultuuriobjekti valimine asendus kohalike valimiste poliitiliste eesmärke peegeldamisega.

Üks paik, mis pisut tähelepanu sai, kuid lõplikust nelikust-viisikust siiski välja jäi, oli teiste taotlejatega võrreldes suhteliselt väikest summat küsinud Anu Raua loodud pärandikeskus Heimtalis.

Just Heimtali näitel võikski jätkata arutelu kas ja mida peaks toetama riik ning kas tõesti on kultuurkapital ainus võimalus Eestis üldse kultuuri toetada või on meil üldrahvalikku arusaamist, et kultuur ja pärand on meile oluline püsimajäämise allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles