Edward Lucas: J’accuse

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Kui eurooplased näitavad, et nad suudavad teostada diplomaatilist, majanduslikku ja sõjalist võimu püsival ja sihikindlal moel, näitavad nad ühtlasi, et nad on väärt partnerid üleilmses julgeolekukorralduses, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Prantsusmaa on marus. Näilik põhjus seisneb selles, et uus Briti-Ameerika tehing tuumajõul töötavate allveelaevade tarnimiseks Austraaliasse on talle maksma läinud tulusa lepingu. Tegelik põhjus seisneb selles, et tärkav liit võitluseks Hiina Kommunistliku Partei imperialistlike ambitsioonidega toonitab Prantsusmaa impotentsust – ja tema Euroopa «strateegilise autonoomia» plaanide tähtsusetust.

Allveelaevatehing on alles algus. Austraalia, Ühendkuningriigi ja USA koostöö laieneb kõrgtehnoloogilise julgeolekukoostöö elulistesse valdkondadesse. See pakub parteiriigi tööstuskompleksile konkurentsi kvantarvutuste, tehisintellekti, materjaliteaduse ja muude läbimurdeliste võimekuste osas. Sellega liitub veel riike. Kanada on esimene, kui sealsed üldvalimised on lõppenud. Teised kandidaadid on India, Jaapan, Taiwan ja Lõuna-Korea. Kui Uus-Meremaa ärkab oma järeleandlikust sisekaemusest, siis ta avastab, et elu väljaspool on jahedavõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles