Ülle Pind: haridussüsteem ei hakka kunagi kogu vajalikku tööjõudu tootma

Copy
Ülle Pind
Ülle Pind Foto: Eero Vabamägi

Klassikaline lahendus kasvavate kuludega toimetulekuks on töötajate arvu vähendamine. Olukorras, kus regulatsioone tuleb aga juurde, tööks vajalikud kompetentsid muutuvad ja ootustele vastavat tööjõudu on pidevalt puudu, pole see enam mõttekas strateegia, kirjutab Swedbanki personalijuht Ülle Pind.

Vanamoodi edasi ei saa. See on kandev sõnum, mida jagasin hiljutisel konverentsil «Palga päev 2021», ning soovitasin personalijuhtimisel meeles hoida. Tööjõuturg on viimase viie aasta jooksul oluliselt muutunud ning paratamatult sunnib see muutuma ka personalijuhtimise protsesse. Toimuvate muutuste kolm peamist tegurit on järgmised: tehnoloogia mõju, kvaliteetse tööjõu nappus ja makromajanduslik olukord, sh uute regulatsioonide mõju.

Klassikaline lahendus kasvavate kuludega toimetulekuks on töötajate arvu vähendamine. Olukorras, kus regulatsioone tuleb aga juurde, tööks vajalikud kompetentsid muutuvad ja ootustele vastavat tööjõudu on pidevalt puudu, pole see enam mõttekas strateegia. Töökohad kombineeruvad ettevõttesiseselt ja valdkondadeüleselt ning selles olukorras on lahenduseks tööjõu strateegiline planeerimine. Üks-kaks aastat ette vaatamine on minimaalne. Kui on näha, et mingi töökoht võib selle aja jooksul kaduda, tasub ettevaatavalt planeerida, kuidas leida inimesele organisatsioonis rakendust viisil, kus vajaliku ümberõppe tulemusel suudab ta võtta rolli uuenenud sisuga ametis, mida ehk ilma ettevalmistuseta töötajatele poleks võimalik pakkuda. Olukord, kus töökoormus ei jagune võrdselt ja olulistes töölõikudes tekib ootamatult kompetentse tööjõu puudujääk, on sedaviisi ennetatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles