Uudisnädal ⟩ Nädala tippsündmuste ülevaade

Copy
Enefit Greeni Paldiski tuulepark.
Enefit Greeni Paldiski tuulepark. Foto: Enefit Green

Postimehe toimetuste kokkuvõte nädala olulisematest uudistest.

Allveerobot sukeldumas Estonia vrakile
Allveerobot sukeldumas Estonia vrakile Foto: Madis Veltman

EESTI UUDISED

Algasid Estonia vraki uuringud

Kolmapäeval jõudis Estonia vraki juurde uurimislaev RS Sentinel, et viia parvlaeva Estonia vraki juures Margus Kurmi juhtimisel läbi põhjalikud uuringud. Kui suvel tehti vraki juures eeluuringuid riigi tellimusel, siis sellel nädalal alanud uuringuid rahastavad hukkunute lähedased ja ettevõtjad.

Tanel Kiik tagasi ei astu

Kuigi tervise- ja tööminister Tanel Kiik ei suutnud sügise alguseks täita endale seatud eesmärki saavutada 70 protsendi täisealise elanikkonna vaktsineeritus, ta ametist tagasi astuda ei kavatse. «Mul ei ole hetkel plaanis tagasi astuda,» rääkis Tanel Kiik Postimehe saatele

Tallinna opositsioon esitas abilinnapeale umbusaldusavalduse

Tallinnas opositsioonis olevad Reformierakonna, EKRE, Isamaa ja SDE fraktsioonid esitasid ühise umbusaldusavalduse abilinnapea Eha Võrgule, kellele prokuratuur esitas hiljuti kahtlustuse seoses valeütluste andmisega.

Õiguskantsler hoiatas kriisi ajal seaduste painutamise eest

Õiguskantsler Ülle Madise rõhutas teisipäeval riigikogu ees oma 2020.–2021. aasta tegevusest ülevaadet andes, et ka selliste kriiside nagu koroonaviiruse pandeemia ajal ei tohi kehtestada piiranguid seadusi painutades. «Ka pandeemia ajal tuleb meie põhiseaduse kohaselt põhjendada piiranguid ja vabaduse võtmist, mitte vastupidi.»

Freedom House: Eesti internetivabadus on jätkuvalt tipus

USA mõttekoda Freedom House avaldas raporti, milles analüüsiti 70 riigi inimeste õigusi ja vabadusi avalikus veebiruumis ning Eesti hoiab internetivabaduselt Islandi järel maailmas teist positsiooni.

Valitsuse kärpekirves langeb riigi tegevuskuludele leebemalt

Riigi eelarvestrateegias (RES) ette nähtud 60,4 miljoni eurone tegevuskulude kärbe, mis kevadel tekitas ühiskonnas palju poleemikat, jääb vaatamata prognoositud 9,5-protsendilisele majanduskasvule jõusse.

Lõpetamata kortermaja kompleksis Evergrande Oasis Luoyangis.
Lõpetamata kortermaja kompleksis Evergrande Oasis Luoyangis. Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

MAJANDUS

Kallis elekter lööb varsti investorite silma särama

Kui seni on inimesed tarbijana kiristanud hambaid kõrgete elektrihindade ja kasvavate arvete peale, siis tulevikus saab läbi Enefit Greeni aktsiasse investeerimise võita elektri hinnatõusult ja suuremalt tootmismahult.

Kallima elektri mõju jõuab poelettidele

Mitu korda kallinenud elekter ja gaas toovad peale suuremate energiaarvete ahelreaktsioonina kaasa muude toodete kallinemise. Mõju jõuab tarbijateni kuude, mitte aastate pärast.

Koolide ventilatsiooniraha läheb betooni ja tee-ehitusse

Kevadel eraldati lisaeelarvega 30 miljonit eurot omavalitsustele, koos soovitusega kasutada raha koolide ventilatsiooni parandamiseks. Siiski nähtub, et vahetult enne valimisi pannakse raha ikka pigem tee-ehitusse.

Hiina kinnisvarahiiu maksejõuetus võib tuua kaose

Globaalsed aktsiaturud läksid esmaspäeval suurde langusesse, sest Hiina suur kinnisvarakontsern Evergrande hoiatas, et neil on tekkinud raskused raha kaasamisega.

Kanaari saarestiku La Palma saar: vulkaan ja meri
Kanaari saarestiku La Palma saar: vulkaan ja meri Foto: shutterstock.com

VÄLISUUDISED

Ühtse Venemaa valimisvõit

Võimupartei Ühtne Venemaa teatas esmaspäeval konstitutsioonilise enamuse saavutamisest, kuid opositsiooni sõnul olid valimistulemused võltsitud.

La Palma saarel hakkas purskama vulkaan

Kanaari saarestikku kuuluva La Palma saare Cumbre Vieja vulkaan võib ekspertide sõnul veel kuni kolm kuud pursata. Pühapäevasest purskest alates voolavad kuni kuue meetri kõrgused laavajõed vulkaani nõlve mööda mere poole, olles matnud enda alla sadu hooneid.

Leedu soovitas Hiina telefonid minema visata

Teisipäeval soovitas Leedu kaitseministeerium vabaneda Hiina ettevõtete toodetud nutitelefonidest, sest nendesse on sisse ehitatud tsensuuritarkvara. Leedu küberturvalisuse keskuse raportis toodi välja, et Huawei ja Xiaomi seadmed on problemaatilised nii isiklike andmete kaitsmise kui ka sõnavabaduse piiramises osas. Huawei ja Xiaomi süüdistusi omaks ei võtnud.

USA teatas uute vargpommitajate tootmise alustamisest

USA õhujõudude juhi Frank Kendalli sõnul on Northrop Grumman oma California tootmisjaamas alustanud viie uue põlvkonna vargpommitaja tootmisega.

Ukraina presidendi nõunikku üritati Kiievi lähistel tappa

Atentaadikatse tehti Volodõmõr Zelenskõi nõuniku Sergii Šefiri vastu. Šefir ise vigastada ei saanud, küll aga sai kannatada tema autojuht. Peaprokurör Irõna Venediktova ütles, et rünnakus kasutati 7,62-millimeetrise kaliibriga automaatrelva.

Nahkhiir. 
Nahkhiir. Foto: Shutterstock

TEADUS, TEHNIKA, HARIDUS, TERVIS

Teadlased avastasid koroonaviiruse uued lähisugulased

Teadlased avastasid, et Põhja-Laose lubjakivikoobastes elavatel nahkhiirtel on koroonaviirused, millel on SARS-CoV-2 põhitunnused. Uuring toetab hüpoteesi, et pandeemia sai alguse nahkhiirte kaudu levivast viirusest.

Professor avaldab olulise teguri, mis paneb immuunsüsteemi enneaegselt vananema

Tartu Ülikooli professor dr Kai Kisand räägib, et lisaks ülekaalulisusele kiirendab immuunsüsteemi vananemist ka ühekülgne, liialt kaloririkas ja vähe kiudaineid sisaldav dieet.

Üllatav ühend aitab tõhusalt kolesterooli alandada

«Kolesterooli sisaldust veres aitab normaliseerida füüsiline aktiivsus, dieet ja vajadusel spetsiifilised ravimtaimed: küüslauk, artišok, punane riis,» nendib professor Ain Raal, Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi juhataja.

Kiik: tõhustusdoosidega vaktsineerimist alustame oktoobris

Tervise-ja tööminister Tanel Kiige sõnul vaktsineerimisplaani prioriteet endiselt vaktsineerimata inimesed, kuid siiski kuuluvad riskirühma ka vanemaealised. Seetõttu hakatakse pakkuma lisadoose ja tõhususdoose.

Teadus- ja arendusnõukogu pidas oma viimase istungi

Valitsust nõustav Teadus- ja Arendusnõukogu (TAN) pidas teisipäeval oma viimase istungi enne nõukogu tegevuse reformimist. Oktoobris kinnitatakse TANi uus koosseis ning nõukogu uueks nimeks Teadus-arendus- ja Innovatsioonipoliitika Nõukogu (TAIP nõukogu). 

Õpetaja palk kasvab 

Valitsus teatas, et õpetajate palgakasv tuleb, aga kas vaid viis protsenti või rohkem sõltub ministeeriumi valikutest.

Palju ülekaalulisi lapsi

Eesti õpilaste seas on valede harjumuste tõttu murettekitavalt palju ülekaalulisi

Dirigent Paavo Järvi.

Urmas Luik/Parnu Postimees

KULTUUR

Paavo Järvi võitis maineka Gramophone'i auhinna

Klassikalise muusika üks tähtsamaid ajakirju Gramophone jagas auhindu. Parima orkestriteose kategoorias pärjati Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestri plaati «Franz Schmidt Complete Symphonies», dirigendiks Paavo Järvi. Selle võrdlemisi vähetuntud ja pidevas taasavastamises austria helilooja teosed olla Järvide pere ühed lemmikud. Neid on salvestanud ka Neeme Järvi ja Kristjan Järvi.

Rahapuuduses Narva Vaba Lava valmistub oktoobrist ajalukku minema

Kuna kultuuriministeerium on jätnud Narva Vaba Lava juba mitmendat aastat toetuseta ning ka Narva linnalt pole suurt finantstuge oodata, siis sulgeb piirilinnas tegutsev Vaba Lava 1. oktoobrist uksed.

Kogo galerii osaleb maailma olulisimal noorte galeriide kunstimessil

Tartus tegutsev kaasaegse kunsti galerii Kogo osaleb sel nädalal maailma olulisimal noorte galeriide kunstimessil Liste Art Fair Basel, esitledes seal Mari-Leen Kiipli ja Eike Epliku teoseid. Kogo galerii väljapaneku keskmes on kasvuhoone, mis ühelt poolt sümboliseerib imelist eskapistlikku aeda, teisalt on see inimese kontrollivajaduse ja meie ülekuumeneva planeedi metafoor. Kasvuhoone loomisel ammutatakse muu hulgas ainest isetekkelistest suvila- ja aiamaa-aladest mitmete Eesti linnade servas.

Paksu Margareeta uus püsiekspositsioon jõudis Euroopa kolme parima hulka

Euroopa muuseumiakadeemia (European Museum Academy) avalikustas veebitseremoonial kolme auhinna laureaadid: Luigi Micheletti auhind 2020/21, DASA auhind 2020/21 ning esmakordne kunstimuuseumi auhind 2021. Micheletti auhinnakategoorias pääses kolme parema hulka Paks Margareeta.

Jüri Tamm (05.02.1957–22.09.2021).
Jüri Tamm (05.02.1957–22.09.2021). Foto: Urmas Luik

SPORT

Suri kahekordne olümpiapronks Jüri Tamm

64-aastaselt lahkus meie seast vasaraheite kahekordne olümpiapronks ja eksmaailmarekordimees Jüri Tamm. Särava sportlaskarjääri järel lõi Pärnust pärit Tamm aktiivselt kaasa poliitikas ning pidi tänavugi kandideerima kohalikel valimistel. 

Läänerindel muutustega

Tartu Maakohus kinnitas, et tunamullu Seefeldis põhja-suusaalade MMil dopingu tarvitamise eest vahele võetud endine murdmaasuusataja Andreas Veerpalu on kätte saanud Austria kohtukutse. Ta peaks Innsbruckis kohtu ette astuma 15. oktoobril. Tema isa Andrus Veerpalu kohtuprotsess on aga Austrias pandud pausile. 

Vene sportlased said Eestis tasuta koroonavaktsiini

Venemaa murdmaasuusakoondise treener Juri Borodavko avaldas, et enamik tema hoolealustest on koroonaviiruse vastu vaktsineeritud. Esimene süst tehti Itaalias, teine Eestis. Haigekassa märkis, et venelased olid Eestis treeninglaagris ning nad said vaktsiini tasuta.

Motodünastiasse kuuluv eestlane võitis EM-tiitli

Leokite motodünastiasse kuuluv Lucas Leok krooniti EMX65-klassis Euroopa meistriks. «Väga uhke tunne on. Poiss käib isa jälgedes, aga teeb neid samme juba enne mind. Mina oli Euroopa meistriks tulles 14-aastane, poiss sai oma tiitli kätte üheksaselt,» ütles Lucase isa Aigar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles