Juhan-Madis Pukk: e-valimiste teema jätkuks (6)

Juhan-Madis Pukk
, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu president
Copy
Juhan-Madis Pukk
Juhan-Madis Pukk Foto: ITL

Kui Vene valimiste puhul tõmmatakse paralleele (U. Nemvaltsi karikatuur 21.09.2021 Postimehe juhtkirja juures) Eesti e-valimistega, siis tahavad Eesti IT-ettevõtjad sõna sekka öelda, sest tahame olla kindlad, et kõlama ei jää vale arusaam, nagu võiks meiegi e-valimised olla pettuse maiguga, kirjutab Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu president Juhan-Madis Pukk.

Tegemist on võrreldamatute nähtustega. Eestil on digi-identiteedi lahenduste arendamisel, juurutamisel ja kasutamisel siiski liidripositsioon ning enne valimisi on ikka tõestanud erinevad teadlased-eksperdid valimissüsteemi tulemuste usaldatavust. Kordame veelkord üle, et meie e-valimised on turvalised, sest:

  • Eesti e-hääletusel on kolmeastmeline jälgimissüsteem ning hääletuse korrektsust saavad jälgida erineval tasemel nii tavalised IT-kauged inimesed kui ka eksperdid.
  • Alates 2011. aastast on e-hääletuse süsteemile sisse ehitatud jälgimismudel: iga inimene saab ise oma elektroonilist häält kontrollida (pärast hääletamist võid skaneerida nutiseadmega arvutiekraanilt koodi ja saad teada, kas hääl läks arvesse sellele, kelle poolt hääletasid).
Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles