Raivo Tamm: kui õnnetus hüüab tulles! (1)

Raivo Tamm
, Riigikogu Isamaa fraktsiooni liige
Copy
Migrandid Leedus.
Migrandid Leedus. Foto: Petras Malukas

Valgevene hübriidrünnak Läti, Leedu ja Poola vastu pole lõppenud – Poola kuulutas alles möödunud nädalal selle tõttu välja eriolukorra. Leedu asemel oleks võinud selline olukord alguse saada aga hoopis Eestist ning sama olukord võib tulevikus korduda meie endi riigi piiril. Eesti ja Euroopa Liit peaks praeguses geopoliitilises olukorras astuma oma piiri kaitsmiseks väga jõulisi ennetavaid samme. Me ei tohi suhtuda tekkinud hübriidohtu ükskõikselt.

Kolmapäevases kõnes ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, et Euroopa peab olema valmis tegema julgeolekuküsimustes praegusest enam. Tal on õigus, et Euroopa riike ei ole seni tagasi hoidnud sõjaline võimekus, vaid hoopis poliitiline tahe tegutseda.

Seda, et suhtumine julgeolekusse on Euroopas muutumas, näitab meie enda lähiriikidega viimaste kuude tegutsemine. Leedu, Läti ja Poola otsustav tegevus peaks olema eeskujuks nii Eesti valitsusele kui ka teistele ELi riikidele. Migratsiooni kasutamisele hübriidrelvana tuleb otsustavalt vastu astuda ning leida ELi ülene konsensus ja eesmärgid Euroopa Liidu välispiiri kaitseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles