AK ⟩ Mari Männiko: kohtupidamine pimedas toas

Mari Männiko
, vandeadvokaat
Copy
Õigusjumalanna Justiitsiat kujutatakse seotud silmadega, ühes käes mõõk, teises kaalud. Tema seotud silmad sümboliseerivad kohtumõistmise erapooletust ja allumist ainult seadusele.
Õigusjumalanna Justiitsiat kujutatakse seotud silmadega, ühes käes mõõk, teises kaalud. Tema seotud silmad sümboliseerivad kohtumõistmise erapooletust ja allumist ainult seadusele. Foto: Pixabay

Eelmisel aastal huvirühmadele esitletud kohtumenetluse avalikkuse eelnõul tundub olevat õilis eesmärk – suurendada avalikkust –, kuid tegelikkus võib osutuda vastupidiseks, kirjutab vandeadvokaat Mari Männiko.

Avalike kohtuistungeid on peetud juba aastasadu. Väidetavalt toimusid esimesed avalikud kohtuistungid Inglismaal William Vallutaja aegu juba aastal 1066. Võimalik, et kuskil mujal ja juba palju varem. Keskajal oli avaliku kohtupidamise peamine eesmärk manitseda kohtuistungi pealtvaatajaid kuulekusele ning näitlikult avaliku karistamisega selgitada, mis kaasneb seaduse rikkumisega. Eks karistused olid ka teistsugused kui täna – sõltumata rikkumise raskusest, ei ole vaja karta rattale tõmbamist ega piitsahoope.

Mari Männiko on advokaadibüroo HEED Entsik vandeadvokaat, kes on spetsialiseerunud peamiselt meediaõiguse ja andmekaitsega seotud kohtuvaidlustele.
Mari Männiko on advokaadibüroo HEED Entsik vandeadvokaat, kes on spetsialiseerunud peamiselt meediaõiguse ja andmekaitsega seotud kohtuvaidlustele. Foto: Advokaadibüroo Heed Entsik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles