Vaba Akadeemia loeng ⟩ Mihhail Lotman: «Pjotr Tšaadajev, meie aja inimene»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

17. septembril peab Vabas Akadeemias avaliku loengu kirjandusteadlane Mihhail Lotman. Seekordne loeng on pühendatud Pjotr Tšaadajevile.

Tšaadajevi surmast on möödunud rohkem kui poolteist sajandit, kuid vaidlused tema pärandi ja isiksuse ümber ei ole vaibunud, vaid hoopis ägenevad. Tšaadajevi üle vaieldakse mitte kui endisaegse tegelase, vaid kui tänapäeva kirjaniku üle. Tšaadajev on inspireerinud slavofiile ja läänlasi, tagurlasi ja progressiviste ning on väidetud, et tema kirjutised on paradoksaalsed ja eklektilised. Tegelikult võis eklektiline küll olla Tšaadajevi esitusvorm, ideed ise moodustavad aga sidusa terviku.

Loeng toimub 17. septembril kell 18.15 Tartu katoliku Hariduskeskuse Kultuurikoja saalis (Jakobi 41, sissepääs hoovi pool, parempoolne uks). Kohapeal osalemiseks on vajalik koroonatõend.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on möödunud aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles