Marek Reinaas: Tallinn vajab eelarvepööret (1)

Marek Reinaas
, meediaekspert (Eesti 200)
Copy
Marek Reinaas.
Marek Reinaas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tallinnas keeb ja pulbitseb. Hiromandid üritavad ennustada, millist värvi koalitsioon võiks pärast kohalikke valimisi linnas võimule tulla. Tähtis ei ole aga mitte see, kes Tallinnas järgmisel perioodil valitsemise üle võtab, vaid kas suudetakse pealinnas muutust tuua või mitte. Nii nagu praegu linna juhitakse, lihtsalt edasi minna ei saa. Vaja on mõtelda teistmoodi, kirjutab Eesti 200 Tallinna linnapeakandidaat Marek Reinaas. 

Tallinna probleem ei ole mitte valet värvi linnavõim, vaid umbe on jooksnud kogu linna juhtimise ülesehitus. Seda mittetoimivat süsteemi ei ole võimalik lahti harutada, isegi kui moodustada teist värvi koalitsioon.

Seda süsteemi putitada ei ole mõtet kahel põhjusel. Esiteks ei ole süsteem elujõuline ning toodaks ainult praaki edasi. Praegune tsentraliseeritud ja bütsantslik linnavõim on küll mugav sehkendamiseks ja Keskerakonna sõpradele vajalike otsuste läbisurumiseks, aga linna toimimise seisukohalt ja linnaelanike vaatevinklist sellest head nahka ei tule. Ja teiseks: nagu teada, kulutab halvasti toimiv mehhanism palju rohkem energiat ja tulemus on endiselt vilets. Tallinna maksumaksja raha ei tohi kulutada mittetoimiva süsteemi ülalpidamisele.

Kõlanud üleskutsed koalitsioon moodustada on õiged, aga sihik vale. Ühineda tuleb Tallinna reformiks ja selle koalitsiooni peamine mõte ei ole vastanduda Keskerakonnale ja Mihhail Kõlvartile. Linnapea Kõlvarti linnavalitsus on näidanud, et ka ülevõim linnavolikogus ei aita, kui süsteem ei toeta linna, vaid toodab ainult süsteemi ennast juurde. Senine projekt Tallinn tuleb lõpetada ja luua uus Tallinn. Samas on selge kõigi nende jaoks, kes oskavad ridade vahelt lugeda, et linnas on ilmselt kokku lepitud sama koalitsioon, mis toimetab riigis. Tundub, et Keskerakond ja Reformierakond on käed löönud, et ka Tallinnas luua stagnatsioonikoalitsioon. See pole aga tuleviku vaatevinklist midagi muud kui järjekordsed maha visatud neli aastat. Linnakodanikel seda küll tarvis ei ole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles