Jüri Raidla: aeg on muuta vabariigi presidendi valimise korda (17)

Jüri Raidla
, vandeadvokaat
Copy
Postimees stuudio, Tallinn. 23.11.2018. Otse Postimehest: Jüri Raidla.
Postimees stuudio, Tallinn. 23.11.2018. Otse Postimehest: Jüri Raidla. Foto: Madis Sinivee

Riigikogu ei tohiks lasta presidendi valimise korra muudatusettepanekuid menetlusest välja kukkuda, kirjutab õigus- ja riigiteadlane ning omaaegne Eesti Vabariigi põhiseaduse ekspertkomisjoni esimees Jüri Raidla.

Põhiseaduse assamblee kogunes oma avaistungile 13. septembril 1991. Assamblee töö tulemusena sündis Eesti neljas põhiseadus, mille järgi Eesti on parlamentaarne vabariik. Sellest johtuvalt peaks rahva ja ajakirjanduse põhiline kirg olema suunatud riigikogule. Aga ei ole.

Põhiseaduse loome- ja toimelugu näitab, et tegelikult pälvib põhiseaduslikest institutsioonidest enim tähelepanu vabariigi president. 2002. aastal välja antud kogumiku «Põhiseaduse tulek» kohaselt olid vabariigi presidendiga seotud küsimused põhiseaduse assamblees kõige enam arutlusel olnud teemad. Tunnetuslikult võib väita, et põhiseaduse toimelugu on loomelooga sarnane – vabariigi presidendi institutsioon on ka praegusel ajal kirglike väitluste objekt. Järelikult, rahvast see huvitab, rahval on presidenti vaja. Sestap tuleks kuulutada ettepanekud presidendi institutsiooni kaotamiseks ennatlikuks, kuigi mitte üdini põhjendamatuks.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles