Poola peaminister Mateusz Morawiecki: üheskoos ida-ohu vastu

Mateusz Morawiecki
, Poola peaminister
Copy
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki Foto: Adam Guz

Just Poola ja Balti riikide õlgadel lasub hetkel ühine vastutus kogu Euro-Atlandi ruumi turvalisuse eest, kirjutab Poola peaminister Mateusz Morawiecki, kes võtab täna, 7. septembril osa ka Tallinna digitippkohtumisest.

Eesti tähistas augustis oma iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva. Selliste hetkede rõõmu maitse on poolakatele hästi tuttav. Rõõm on seda suurem, mida selgemini näeme, kui hästi mõlemad rahvad oma ajaloolist hetke kasutasid. Meie rahvad, kes kuulutasid välja iseseisvuse, teadsid, et nende eesmärk on üles ehitada turvaline ja suveräänne riik nii nagu ka kaasaegne ühiskond. Selline ühiskond, mis mitte ainult ei ürita läänele järele jõuda võitluses uue tehnoloogia pärast, vaid võtab juhirolli, et saada avangardiks, mis määrab ära tsivilisatsiooni muutuste tempo ja suuna.

Uute tehnoloogiate alal on Eesti üles näidanud märkimisväärset julgust. Ta ei kõhelnud võtta digiteerimise riski ajal, kui teised kõhklesid. Tiigrihüppe programm, mis eeldas suuremahulisi investeeringuid internetivõrgu arendamisse ja ühiskonna digioskuste kujundamisse, on tänaseni eeskujuks paljudele riikidele. Programmi ajalugu ja tulemusi uuritakse hoolikalt ka Poolas. Juurdepääs veebile sätestati 2000. aastal seadusega üheks inimeste põhiõiguseks. Aasta pärast Tiigrihüppe algust oli 97 protsendil koolidest olemas juurdepääs internetile. Lapsed, kes olid uute tehnoloogiatega tuttavad juba varasest noorusest, astusid hiljem kõige tänapäevasemate ettevõtete ja IT-meeskondade ridadesse, mis vedas digiteerimise arengut. Eesti leidis enda jaoks turuniši, mis osutus täistabamuseks. Kui kogu maailm hakkas digitaalset hoogu kiirendama, oli Balti tiiger juba kaugel ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles