Ringa Raudla: häda tegevuspõhise riigieelarve pärast (10)

Ringa Raudla
, TTÜ fiskaalse valitsemise professor
Copy
Foto: Erakogu

Kui me tahame ennast nimetada demokraatlikuks riigiks, siis on vajalik, et riigieelarve seadus annaks kodanikele ja poliitikutele piisavalt sisuka ülevaate sellest, kuidas nende maksuraha ikkagi kasutatakse, kirjutab TTÜ fiskaalse valitsemise professor Ringa Raudla.

Tegevuspõhine eelarve on viimastel kuudel tekitanud Eesti avalikus sektoris palju diskussioone. Seda võib pidada igati positiivseks, kuna riigieelarve on vaata ehk kõige tähtsam dokument, mida riigikogu vastu võtab. Oluline väärtus, mida eelarve kui dokumendi hindamisel tuleks järgida, on läbipaistvus. Kuidas Eesti praegune eelarve selle olulise väärtuse valguses välja paistab?

Läbipaistvus tähendab, et eelarve peaks olema poliitikutele ja kodanikele võimalikult arusaadav. Ka iseseisval lugemisel peaksid nad suutma eelarve kui dokumendi abil hinnata, millele riik raha kulutab ja kui palju. Eelarve läbipaistvus on vajalik, tagamaks eelarve kui seaduse demokraatlikku legitiimsust. Kuna riigieelarve kaudu kulutatakse kodanike kui maksumaksjate raha, siis on tähtis, et poliitikud, kes on valitud kodanike nimel otsuseid tegema, ka reaalselt hoomaks, milliseid kulutusi riigieelarve seadus ette näeb.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles