Jüri Adams: president ei tööta üksi (3)

Jüri Adams
, endine Riigikogu ja Põhiseaduse Assamblee liige
Copy
Jüri Adams
Jüri Adams Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

On üsna loomulik, et ühed presidendid on rohkem välismaise tegevuse suunal, teised rohkem kodumaisel. Aga vastavalt peaks siis presidendi kantselei suutlikkus olema seda kompenseeriv, kirjutab endine riigikogulane ja Põhiseaduse Assamblee liige Jüri Adams.

Eesti riigi asutusi on üha ümber korraldatud, tihti tundmatuseni. Presidendi kantselei aga püsib varsti juba kolmkümmend aastat umbes samamoodi, nagu Lennart Meri selle kunagi moodustas: presidendi teenindamiseks ja abistamiseks rahvusvahelises ja kodumaises suhtlemises. Meri oli väga vastu katsetele presidendi töösse puutuvaid asju seadustega korraldada. Tema arvates pidi presidendil olema maksimaalne isekorraldamise õigus. Kehtiv presidendi töökorra seadus on sisult tühi ja mõttetu.

Kuid presidendi kantselei töö hulka kuulub ka presidendi abistamine nende konkreetsete siseriiklike tööülesannete teostamisel, mis on loetletud põhiseaduses, peamiselt selle paragrahvis 78: seaduste väljakuulutmine, armuandmine, teenetemärkide andmine jne.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles