Ivar Keskpaik: riigisektorisse on vaja pädevaid juhte

Ivar Keskpaik
, logistikaekspert ja -konsultant
Copy
Ivar Keskpaik FOTO: Erakogu
Ivar Keskpaik FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Koroonaviirusega nakatumine on Eestis taas tõusuteel, kuid juhtimispädevust napib riigis endiselt. Eriti teravalt paistab see silma kriiside ohjeldamisel. Andetutel vastutajatel lastakse toolist kinni hoida liiga kaua ja enamasti vaid avalikkuse survel asendatakse äpardujad tagatubades uute võtmeisikutega, kuid ilma konkursita ei saa võita parim, kirjutab juhtimiskonsultant Ivar Keskpaik.

Nii ähvardab riiki peagi saabuvas epideemialaines kolmandat korda samale rehale astumine: ebaefektiivsest juhtimisest tulenevad lisapiirangud vähendavad kodanike sissetulekuid, eneseteostust ja räsivad tervist rohkem kui vaja.

Kriiside silumine vajab lisajõudu ja eksperditeadmisi, teoreetiku palkamisega aga olukorda ei lahenda. Juhile toovad edu praktilised kogemused, sealhulgas varasemad «näppulõikamised». Näiteks võiks kehtestada nõude, et ministriks või kõrgeks ametnikuks kandideerijal peab olema ette näidata sisuline ettevõtluskogemus või vähemalt viieaastane suure organisatsiooni juhtimise kogemus. Poliitikud saaksid sel juhul keskenduda seaduseloomele, milleks pakuvad praktilist tuge asjalikud ja valdkonnas pädevad ametnikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles