Artšil Karaulašvili: mida me peaksime üheskoos tegema parema Euroopa nimel?

Artšil Karaulašvili
, Georgia suursaadik Eestis
Copy
Foto: Erakogu

Ma eeldasin alati, et 21. sajandist peab saama tervislikum ja inimlikum kui olid eelmised, kuid see oli enne 7. augustit 2008. Sellel päeval 13 aastat tagasi käivitas Venemaa täiemahulise sõjalise agressiooni minu kodumaa vastu, mille tulemusena Georgia jagamatud piirkonnad Abhaasia ja Tshinvali piirkond/Lõuna-Osseetia ebaseaduslikult okupeeriti, kirjutab Georgia suursaadik Eesti Vabariigis Artšil Karaulašvili. 

Tegemist oli enneolematu katsega joonistada Euroopas ümber suveräänseid piire. Arvud räägivad nii mõndagi sõja ulatusest ja Venemaa halastamatu tegevuse põhjustatud inimlikest tragöödiatest: pommitati rohkem kui 30-t Georgia linna, elu kaotasid sajad tsiviilisikud ja sõjaväelased, täielikult puhastati ja hävitati 53 Tshinvali ümbruses asunud Georgia küla, teadlikult põletati maha ja laastati 35 000 etnilistele georglastele kuulunud maja, tuhanded kohalikud pidid kodudest põgenema.

Kuigi Venemaa kirjutas 12. augustil 2008 alla ELi vahendatud relvarahuleppele, mis nägi ette sõjaväeüksuste tagasitõmbamise sõjaeelsetele positsioonidele, ei täitnud ta kunagi oma kohustusi. Siit tuleneb, et 20 protsenti Georgia territooriumist on jätkuvalt Venemaa poolt okupeeritud, millega rikutakse jõhkralt rahvusvahelise õiguse põhinorme ja põhimõtteid. Lisaks astutakse samme de facto annekteerimise suunas ning julgeoleku-, humanitaar- ja inimõiguste olukord okupeeritud piirkondades halveneb iga päevaga. Venemaa agressiooni ei takista isegi Covid-19 pandeemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles