Märt Läänemets: järjekordse Afganistani sõja võitja on – Hiina

Märt Läänemets
, Orientalist, Eesti Tulevikuerakond
Copy
28. juulil 2021 kohtus Hiina välisminister Wang Yi Hiina sadamalinnas Tianjinis Afganistani Talibani juhtfiguuri mulla Abdul Ghani Baradariga. 
28. juulil 2021 kohtus Hiina välisminister Wang Yi Hiina sadamalinnas Tianjinis Afganistani Talibani juhtfiguuri mulla Abdul Ghani Baradariga. Foto: Xinhua/Reuters/Scanpix

Vägede kiiruga ja NATO partneritega lõpuni kooskõlastamata väljaviimist Afganistanist ning võimu jätmist seal radikaalse islamiliikumise Taliban kätte – kelle väljatõrjumiseks ja tasalülitamiseks kogu operatsiooni ju ette võetigi – on juba jõutud nimetada Ameerika Ühendriikide suurimaks ja häbiväärseimaks välispoliitiliseks lüüasaamiseks aastakümnete jooksul ning NATO suurimaks ebaõnnestumiseks kogu alliansi ajaloos.

Venemaa ja Hiina Rahvavabariik on seda võimalust ainult oodanud ja selleks pikalt valmistunud. 20 aastat tagasi ei olnud kumbki Euraasia suurvõim suuteline Ühendriikidele ja NATO-le Kesk-Aasias tegutsemiseks kätt ette panema. Pigem mindi kaasa USA islamiterrorismivastase retoorikaga, et selles laines ka omaenda vastaliste islamirahvastega arveid õiendada. Nüüd on olukord muutunud ja kindel see, et Afganistan ei jää ka Talibani võimu all rahvusvahelises poliitikas vaakumisse. Nii Hiina kui ka Venemaa on juba näidanud pigem sõbralikku valmisolekut seal võimu taas enda kätte võtnud Afganistani Islamiemiraadiga suhteid arendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles