Aimar Ventsel: venekeelne islam ja Afganistan

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Aimar Ventsel
Aimar Ventsel Foto: Alar Matson

Venemaad paneb muretsema Talibani mõju tõus ja islamifundamentalismi ning -terrorismi kasv Kesk-Aasias, kirjutab kolumnist Aimar Ventsel. 

Nüüd on selge, et Taliban jääb Afganistanis võimule ja see riik jääb mõneks ajaks kummaliseks halli tsooni riigiks. Kabulist tõmmatakse välja diplomaatilisi esindusi ja paljud humanitaarabi organisatsioonid pole veel otsustanud, kas neil on võimalust Afganistani jääda. On aga üks riik, kes vähemalt praegu on äraootaval seisukohal ja pigem isegi kasvatab suhtlemist Talibaniga. On olemas ka väiteid, et Venemaa tugevdab oma kohalolekut Kesk-Aasias. Praegusega on tuhandeid Afganistani nüüd juba endiste valitsusvägede sõdureid põgenenud üle piiri Tadžikistani.

Kes mõnevõrra jälgib Kesk-Aasia poliitikat, see pole üllatunud, et Venemaa vaatab sellele regioonile kui vasallistaatusega tagaõuele. Kesk-Aasias on probleem islamifundamentalismiga, kusjuures juba pikemat aega. Rikkad laheriigid tegelevad juba aastaid hästi rahastatud mõjutustegevusega, et suurendada pietistliku ja range salafismi mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles