Heli Tiirmaa-Klaar: reeglid küberruumis

Heli Tiirmaa-Klaar
, Eesti küberjulgeoleku diplomaatiline eriesindaja
Copy
Heli Tiirmaa-Klaar, Eesti küberjulgeoleku diplomaatiline eriesindaja
Heli Tiirmaa-Klaar, Eesti küberjulgeoleku diplomaatiline eriesindaja Foto: Erakogu

Reeglid eksisteerivad ka rahvusvahelises küberruumis ning Eesti on aidanud kaasa nende kujundamisele, kirjutab Eesti küberjulgeoleku diplomaatiline eriesindaja Heli Tiirmaa-Klaar.

Pidevate küberintsidentideteemaliste meediakajastuste taustal kuuleme tihti väidet, nagu oleks küberruum «metsik lääs», kus reegleid pole. See aga ei vasta tõele. Reeglid küberruumis kehtivad ning neid peab visalt järgima ja jõustama.

Eesti on küberkonfliktis karastunud riik ja oleme alates 2007. aastast aktiivselt aidanud kaasa rahvusvaheliste küberruumi reeglite kujundamisele. Meie välispoliitilised pingutused on vilja kandnud. Näiteks on riigid üle kümne aasta ÜROs väldanud arutelude tulemusel leppinud kokku, et nii olemasolev rahvusvaheline õigus, kübernormid kui ka usaldusmeetmed kehtivad küberruumis kõikidele riikidele. Riikide korraldatud küberoperatsioonid allpool relvakonflikti lävendit alluvad rahvusvahelise tavaõiguse reeglitele. Sõja ajal toime pandud küberoperatsioonid peavad juhinduma rahvusvahelise humanitaarõiguse põhimõtetest, tagades näiteks tsiviilelanike kaitse ning jõu kasutamise proportsionaalsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles