Kaja Parming Weeks: aukartus Eesti ees (4)

Kaja parming Weeks
, Väliseesti luuletaja
Copy
Kaja Parming Weeks, väliseesti luuletaja FOTO: Andres Raudsepp/vabaeesti Sõna
Kaja Parming Weeks, väliseesti luuletaja FOTO: Andres Raudsepp/vabaeesti Sõna Foto: Andres Raudsepp/vabaeesti Sõna

1991. aasta sündmused Eestis olid hästi teadvustatud mitte ainult väliseestlaste seas, vaid ka Ameerika uudiste vahendusel. Meie jaoks algas aasta 1991 tavalise noore perena. Koos abikaasa ja pisitütrega olime just kolinud Marylandi, kus mu abikaasa asus tööle ülikooli professorina. Juuniks olime vaikselt tutvumas Washingtoni äärelinna eluga, kirjutab väliseeesti luuletaja Kaja Parming Weeks.

Olen Ameerikas sündinud, aga sellest hoolimata üles kasvanud perekonnas, kus esiplaanil oli pühendumine eesti keelele ja kultuuriväärtustele. Olin isiklikult olnud seotud eelkõige eesti gaididega ja muusikalise tegevusega. Tragöödia Eesti vabaduse kaotamisest Teise maailmasõja ajal Nõukogude okupatsiooni tõttu ja minu pere enda kodumaakaotus ning põgenikeaastad olid mulle teadlikud juba noorusest saadik. Samuti oli teada selle kultuuri ilu ja ainulaadsus.

Juba 80ndate lõpul saime aru, et vabaduse tuuled olid Eestis tõusmas. «Eestimaa laul» 1988. aastal, kus kõlasid isamaalised laulud, ja poliitiline vastupanu oli ülimalt inspireeriv. Kui 1989. aastal toimus Balti kett, teatati sellest sündmusest koos fotoga New York Timesi esimeses osas – milline muutus oli see, kui noorena kohtasin aina ameeriklasi, kellel oli Eesti teadmata!

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles