Mikael Laidre: Afganistani sündmuste geopoliitiline kaal (8)

Mikael Laidre
Copy
Hiina välisminister Wang Yi kohtub Mullah Abdul Ghani Baradariga, Talibani poliitilise tiiva juhiga Tianjinis, Hiinas 28. juulil 2021.
Hiina välisminister Wang Yi kohtub Mullah Abdul Ghani Baradariga, Talibani poliitilise tiiva juhiga Tianjinis, Hiinas 28. juulil 2021. Foto: XINHUA

Kui Taliban kuulaks lääne muusikat, võiks mägede vahelt kosta ansambel Queeni sõnad «veel üks langeb põrmu» (originaalis: another one bites the dust). Afganistan on seljatanud Briti impeeriumi, Nõukogude Liidu ja nüüd USA. Kas Afganistan osutus ühelegi neist päriselt kirstunaelaks, on siiski vaieldav, kirjutab antiikajaloolane Mikael Laidre.

Aga Afganistan kipub olema näide geopoliitiliste mahhinatsioonide tagasilöökidest. Teatavasti on ka Talibani (ja Al Qaeda) näol tegemist omajagu isetekitatud probleemiga.

Seekordses Afganistani konflikti vaatuses on elu kaotanud julgelt üle saja tuhande inimese. Ainuüksi sõjalised kulud ulatuvad vähemalt triljoni dollari kanti, mis kahvatub muude kulude kõrval. Siis on veel Euroopasse jõudnud põgenikevoog, millest arvestatava hulga moodustavad afgaanid, kellele oletatavasti tuleb lisa.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles