Lea Danilson-Järg: teisest sambast lahkumine annab suurema vanaduspensioni (43)

Lea Danilson-Järg
, Fookuse rahvastikupoliitika toimetaja
Copy
Lea Danilson-Järg
Lea Danilson-Järg Foto: Mihkel Maripuu

Pensionidebatt keerleb asjatult ümber II samba pensioni. Põhitähelepanu tuleks suunata hoopis I sambale, sest enamikul inimestest koguneb peamine pensionivara just sinna. Alustuseks tasuks kõigil oma I samba vara olukord üle vaadata ning seejärel asuda kasvuvõimalusi otsima. Mida I samba puhul silmas pidada, sellest järgnevalt juttu tulebki.

II pensionisamba seis on juba ammugi kenasti jälgitav olnud: internetipanka sisse logides võib hetkeväärtust näha kohe avalehel. Kui palju on senise tööelu jooksul aga I sambasse kogunud, seda paljud endiselt ei tea, kuigi just see on enamiku jaoks peamine pensionipõlve sissetulek ja varalaegas. Põhjus on lihtne: riigipoolse tehnilise lahenduse puudumise tõttu on tavainimesel olnud seni üsna võimatu I samba varal silma peal hoida. Sisuliselt tuli oodata pensionieani, et ametnik teeks vastava kalkulatsiooni ning alles siis saabus tõehetk.

Küllap ositi ka seoses II samba reformiga on riik nüüdseks valmis saanud pensionikalkulaatori, mis koondab pensioniinfo eri registritest kokku ning seob tervikuks. Infole pääseb ligi eesti.ee lehele sisse logides ning valides iseteeninduse menüüst alajaotuse «minu andmed», sealt omakorda «toetused ja pensionid». Pensionikalkulaatoril klikkides saad teada, kui suur on vanaduspension, mille oled praeguseks välja teeninud. Kui andmed tööraamatu, laste ja mõningate muude pensioni mõjutavate asjaolude kohta on veel puudu, saad need ise juurde lisada ning tulemust korrigeerida.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles