Ingvar Pärnamäe: abstraktne Afganistan (7)

Ingvar Pärnamäe
, Defensphere OÜ tegevjuht
Copy
Ingvar Pärnamäe
Ingvar Pärnamäe Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

See on nüüd juhtunud. Kabul ja kõik teised Afganistani linnad on langenud ja Taliban on peale 20 aastat tagasi Afganistani valitsemas, kirjutab iduettevõtja Ingvar Pärnamäe, Eesti kaitsenõunik Afganistanis aastatel 2008-2009.

Olen veetnud pool aastat oma elust seal riigis Eesti kaitsenõunikuna ja muuhulgas otse sealsetelt inimestelt kuulnud jutte Talibani metsikustest 1990ndatel ja 2000ndate alguses. Seetõttu lähevad need arengud mulle kahtlemata sügavalt korda – seda ennekõike just inimlikust aspektist, mõeldes nendele afgaanidest sõpradele või nende perekondadele, kellel ei ole õnnestunud läände pääseda ning kelle elu on reaalses ohus, kuna nad puutusid kokku ISAFi rahvusvaheliste jõududega. Loomulikult on frustreeriv ka see, et muuhulgas tuhandete eestlaste panus Afganistani ülesehitamiseks ei ole kokkuvõttes kandnud vilja. Nende seas on ka üheksa missioonil hukkunud Eesti kaitseväelast ning kümned vigastatud.

See, et Taliban tungib peale, kui rahvusvahelised väed lahkuvad, oli ootuspärane. Ega muidu poleks sõda vahetpidamata 20 aastat kestnud, kui Talibanil poleks olnud ambitsiooni oma võimupositsiooni Afganistanis esimesel võimalusel taastada. On eraldi põhjaliku analüüsi teema, miks kõrgrelvastatud maailma parimad armeed ei suutnud talupoeglikku Talibani lõpuni likvideerida.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles