Nädalakommentaar ⟩ Laura Vilbiks: kliimakriis painab, lootus jääb (4)

Laura Vilbiks
, Arvamustoimetaja
Copy
Laura Vilbiks.
Laura Vilbiks. Foto: Madis Veltman / Postimees

Kliima vajab sprinti, kuid poliitika lonkab. Esmaspäeval avaldatud ÜRO raport «Kliimamuutused 2021: loodusteaduslik alus» maalib tulevikupildi tumedamaks kui iial varem. Sellest tulenev ühine kliimaärevus on siiski lootustandev.

Esmalt tuleb rõhutada, et tegemist ei ole pelgalt «ühe uuringuga», mille paikapidavust võiks võrrelda iga suvalise teadusartikliga. ÜRO valitsustevaheline kliimamuutuste paneel (IPCC) ei vii ise läbi uuringuid, vaid võtab kokku kogu senise teadusliku konsensuse kliimateemadel. Ainuüksi seda raportit – mis on tegelikult ainult esimene osa IPCC kuuendast hindamisaruandest – koostas 234 teadlast üle maailma ning selle jaoks töötati läbi üle 14 000 teadusartikli.

Pärast pikka raporti koostamise protsessi antakse sõna riikide valitsustele ning valmib kokkuvõte poliitikakujundajatele. Iga viimne kui lause selles kokkuvõttes on maailma valitsuste poolt läbi vaieldud, mistõttu voolitakse teadlaste karmid hoiatused nii mõnelgi puhul ümaramaks, et need riikide majandushuve liigselt ei piiraks. Seetõttu on märkimisväärne, et seekordses kokkuvõttes seisab puust ja punaseks tehtud seisukoht, et inimkond on «ühemõtteliselt» kliimamuutuste põhjustaja – nüüdseks kahtlusi enam ei ole.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles