Kätlin Rohilaid-Aljaste: koolikiusamine ei alga koolist, see algab ühiskonnast (3)

Kätlin Rohilaid-Aljaste
Copy
Kätlin Rohilaid-Aljaste, ettevõtja.
Kätlin Rohilaid-Aljaste, ettevõtja. Foto: Evelin Lillepuu

Koolikiusamist on märgatud ja sellega on aastaid tegeletud. Loodud on erinevaid liikumisi, et meie koolide keskkond oleks sallivam ja kiusamisest vaba. Kohati üritatakse probleemi peita ja rääkida, et meil on kiusamisvaba kool, kuid reaalsus on sootuks midagi muud. Kas koolid tegelikult ei taha selle probleemiga tegeleda, küsib ettevõtja Kätlin Rohilaid-Aljaste.

Ütlen ausalt, et tahavad küll! Kuid nad ei saa, sest kiusamise probleemi ei saa lahendada koolis, kuna tegelikult see ei alga koolist. See algab ühiskonnast, selle standarditest, reeglitest ja tavadest. Arvamusliidritest, käitumismaneeridest ja sellest, kuidas leitakse, et on normaalne käituda. Ühiskonna vaikivatest kokkulepetest.

Kui meie täiskasvanud inimestena iga päev üksteist solvame, alavääristame ja sildistame, oleme ebaviisakad ning mõistame avalikult üksteise üle kohut oma standardite järgi, siis loome iga päev pinnast uuele vaimsele ja füüsilisele vägivallale. Meie noored ja lapsed vaatavad meie eeskuju ja matkivad meid. Koolikiusamine on peegeldus ühiskonnast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles