Erkki Bahovski: Põhjus ja tagajärg (6)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski.
Erkki Bahovski. Foto: Mihkel Maripuu

Juuli keskpaiku külastas Leedu välisminister Gabrielis Landsbergis Iraaki, et veenda selle riigi juhte mitte saatma inimesi Minski lennukile. Tulemus ei olnud väga veenev, alles pärast Euroopa Liidu sekkumist teatas Iraak pühapäeval, et peatab lennud Minskisse.

Kui meenutada sündmusi 2003. aastal, siis oli just Vilniuse kiri see, milles kümme Ida-Euroopa riiki, sealhulgas Leedu (eks ütle kirja nimigi seda) ja Eesti, toetasid USA invasiooni Iraaki. «Meie riigid mõistavad türannia loodud ohte ja demokraatiate spetsiaalset vastutust kaitsta meie jagatud väärtusi,» seisis kirjas. Ühesõnaga, Iraaki ei mindud mitte ainult sellepärast, et väidetavalt olid seal massihävitusrelvad, vaid ka demokraatia kaitsmise lipu all.

Ajaloo irooniana tundub nüüd, 18 aastat hiljem, et rollid on mõneti vahetunud. Nüüd saadab Leetu oma inimesi Iraak, mitte vastupidi. Lisaks paistab Iraak paremini läbi saavat Valgevene diktaatori Aljaksandr Lukašenka kui demokraatliku Leeduga. Kas Iraak ei pidanud mitte demokratiseeruma?

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles