Uudisnädal Kiire tagasivaade nädala tippsündmustele

Postimees
Copy
Eestis nõutakse üritustel osalejatelt sissepääsul koroonatõendi ettenäitamist - kas siis telefoniekraanil või väljaprindituna paberil.
Eestis nõutakse üritustel osalejatelt sissepääsul koroonatõendi ettenäitamist - kas siis telefoniekraanil või väljaprindituna paberil. Foto: Konstantin Sednev

Postimees koos BNSiga võtab lühidalt lõppeva nädala uudised kokku.

NÄDALAVAHETUS, 31. juuli-1. august

Eesti:

Covid tõendi loomine
Covid tõendi loomine Foto: Pilt videost

Rahvas ei taha piiranguid - Sotside tellitud uuringu kohaselt peab 69 protsenti eestimaalastest õigeks, et vaktsineeritud peavad olema osadest piirangutest vabastatud – näiteks võiksid vaktsiinisüsti saanud inimesed külastada avalikke üritusi, käia kohvikus või reisida.

Info Leedu kohta - USA asekaitseminister Colin Kahl ja Eesti kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm leppisid kokku regulaarses infovahetuses Leedu-Valgevene piiril toimuva kohta.

Opositsioon survestab - Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder tegi erakonna esimeeste kohtumisel ettepaneku seoses koroonakriisiga kutsuda kokku erakorraline riigikogu istung.

Migratsioonisurve kasvab - Vene piirivalve pidas kinni kuubalased, kes püüdsid täispuhutavatel madratsitel Eestise jõuda.

Ksenija Balta Tokyo OMil.
Ksenija Balta Tokyo OMil. Foto: Tairo Lutter

Olümpialootuste purunemine - Kogenud kaugushüppaja Ksenija Balta vigastas Tokyo olümpia eelvõistlusel põlve ja jäi tulemuseta. Naistemaadluses alustas Epp Mäe võidukalt, kuid veerandfinaalis tuli vastu võtta kaotus.

Nordica tõus - Rahvusvahelise lennuettevõttesertifikaadi ja IATA-koodi omandanud Nordica tegi oma esimesed regulaarlennud, ühtlasi oli see esimene kord, kui reisijad on ostnud piletid Nordica enda piletimüügi platvormi kaudu.

Piiri tagant:

WHO mure - Covid-19 Delta variant on märguandeks, et maailm peab saama viirusest kiiresti jagu enne, kui see muteerub millekski veel hullemaks, märkis Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

Koroona murrab - Austraalia suuruselt kolmas linn Brisbane ja Queenslandi osariigi teised piirkonnad lähevad laupäeval lukku, et ohjeldada koroonaviiruse Delta variandi levikut.

Pinged Iraani ümber - Iisraeli välisminister teatas, et on andnud riigi diplomaatidele korralduse ärgitada ÜRO-d astuma samme Iraani suhtes seoses Iisraeli miljardäri hallatud laeva ründamisega.

Vaktsiin ka rasedatele - Briti tervishoiuametnikud kutsusid rasedaid üles end vaktsineerima, sest hiljutisest uuringust selgus, et koroonaviiruse Delta variandiga võib kaasneda raskemate sümptomite oht.

Maastikupõleng Türgis Hisaronus
Maastikupõleng Türgis Hisaronus Foto: Reuters/AP/Scanpix

Leekides Türgi - Türgi võitleb neljandat päeva riigi lõunaosas lõõmavate metsatulekahjudega, surma on saanud kuus ja kannatada üle 300 inimese.

Migrandisurve jätkub - Kolm vabaühendust päästsid ööl vastu pühapäeva enam kui 400 Vahemerd ületada püüdnud ja merehätta sattunud migranti.

Valgevene kergejõustiklane Kristsina Tsimanovskaja.
Valgevene kergejõustiklane Kristsina Tsimanovskaja. Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS/Scanpix

Sõjas Afganistan - Afganistani ja Talibani väed pidasid Herati linna äärealadel taas lahinguid; päev varem oli rünnakus Herati ÜRO kompleksile hukkunud üks politseinik.

Verine pühapäev - Egiptuse sõjavägi teatas, et tappis Põhja-Siinai operatsioonide käigus 89 arvatavat mässulist.

Draama Valgevene sportlase ümber - Valgevene kergejõustiklane Kristsina Tsimanovskaja teatas, et on väljaspool ohtu ning Jaapani politsei kaitse all, olles varem öelnud, et tema riigi võimud sunnivad teda olümpialt lahkuma.

ESMASPÄEV, 2. august

Eesti:

Pressikonverents, kus tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo teatasid plaanist kutsuda ametist tagasi praegune sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske (paremal).
Pressikonverents, kus tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo teatasid plaanist kutsuda ametist tagasi praegune sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske (paremal). Foto: Mihkel Maripuu

Veteran-kantsleri lahkumine – Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo tegid valitsusele ettepaneku kutsuda ametist tagasi sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske.

Maskid tagasi - Valitsuse otsusel on esmaspäevast ühistranspordis maskikandmine taas kohustuslik.

Soomere aktsiad tõusevad - Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid märkis pärast keskerakondlaste kohtumist Teaduste Akadeemia juhi Tarmo Soomerega, et viimane on tõusmas ametlikuks presidendikandidaadiks. Soomeret kiitsid ka reformierakondlased.

Riho Terras: Eesti välisminister ja peaminister peaksid lööma häirekella 
Riho Terras: Eesti välisminister ja peaminister peaksid lööma häirekella Foto: Gert Tali

Terras hoiatab - Leedu piiril käivad hübriidsõjas on Eestil viimane aeg vastu võtta migrantide lähteriiki tagasi saatmise meetmed, leiab Euroopa Parlamendi liige Riho Terras.

Suur relvahange – Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) allkirjastas raamlepingu, mille kohaselt hangivad Baltimaad ühiselt kaitse- ja lõhkelaenguid. Raamlepingu kogumaht on 11,7 miljonit eurot ning see sõlmiti seitsmeks aastaks.

Surm politsei kuuli läbi - Läänemaal pühapäeva õhtul politseiniku kuuli läbi surnud mees jõudis enne laske korrakaitsjaid kaikaga rünnata, tabades üht politseinikku pähe.

Piiri tagant:

Nikol Pašinjan
Nikol Pašinjan Foto: Alexander Rjumin/TASS/Scanpix

Armeeniale uus valitsusjuht – Armeenia ajutine peaminister Nikol Pašinjan nimetati ametlikult valitsusjuhiks pärast erakonna võitu juunikuistel ennetähtaegsetel parlamendivalimistel.

Valgevene sportlase teekond – Poola andis Valgevene kergejõustiklasele Kristsina Tsimanovskajale humanitaarviisa.

Surve Iraanile - USA välisminister Antony Blinken uuendas oma «kollektiivse vastus ähvardust Iraanile, keda süüdistatakse rünnaku korraldamises Iisraeliga seotud tankerile.

Kriisis AfganistanAfganistani president Ashraf Ghani süüdistas riigi halvenevas julgeolekuolukorras USA äkilist otsust väed välja viia.

Kuumus piinab KreekatKreeka kannatab rängima kuumalaine käes alates 1987. aastast, ütles peaminister Kyriakos Mitsotakis.

TEISIPÄEV, 3. august

Eesti:

Margus Laidre
Margus Laidre Foto: Vladimir Gerdo

Diplomaadi väljasaatmine – Vene välisministeerium kutsus välja Eesti suursaadiku Margus Laidre, keda teavitati Eesti diplomaadi väljasaatmisest.

Vaktsiini tõhusus – Teadusnõukoja juht Irja Lutsar rääkis Postimehele, et üle 80 protsendi nakatunutest ei ole vaktsineeritud ning üle 90 protsendi haiglasse sattujatest ei ole kaitsepoogitud, seega koroonavaktsiin täidab oma eesmärki.

Peaministri ülestunnistus – Reformierakonna liider ja peaminister Kaja Kallas andis usutluses Vikerraadiole mõista, et sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske kaotas töö tema survel.

Konsul Mart Lätte FSB agentide haardes.
Konsul Mart Lätte FSB agentide haardes. Foto: FSB

Kremli süüdistused – Eesti konsul Peterburis Mart Lätte, kes võeti juuli alguses kinni, kui ta sai salajast informatsiooni ühelt Vene kodanikult, tundis huvi Venemaa plaanide vastu Arktikas, väitis teisipäeval Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB).

Piiri tagant:

Pool on kaitsepoogitudPool Euroopa Liidu elanikest praeguseks täielikult vaktsineeritud, ilmnes ametlikel andmetel põhinevast AFP statistikast.

Andrew Cuomo
Andrew Cuomo Foto: Vanessa Carvalho/Zuma Wire/Scanpix

Ahistamisskandaal USAs – New Yorgi kuberner Andrew Cuomo ahistas seksuaalselt mitmeid naisi, sealjuures osariigi töötajaid, ütles New Yorgi osariigi peaprokurör Letitia James. President Joe Biden kutsus Cuomot tagasi astuma.

Vaktsiinipass USAs – New Yorgis hakatakse esimese suure USA linnana nõudma vaktsiinitõendit inimestelt, kes tahavad pääseda restoranidesse, võimlatesse ja kontsertidele, teatas linnapea Bill de Blasio.

Lahingud Afganistanis – Suurrünnakuks Talibani mässuliste vastu valmistuv Afganistani sõjavägi kutsus riigi lõunaosa ümberpiiratud Helmandi provintsi pealinna Lashkar Gah' elanikke üles evakueeruma.

Kiievis leiti pargist pooduna valgevene dissident Vital Šišov, kes jäi kadunuks esmaspäeval hommikujooksu ajal. 
Kiievis leiti pargist pooduna valgevene dissident Vital Šišov, kes jäi kadunuks esmaspäeval hommikujooksu ajal. Foto: Gleb Garanich

Surm Valgevenes – Valgevenest repressioonide eest pagevaid valgevenelasi abistav vabaühendus süüdistas Aleksandr Lukašenko režiimi oma juhi Vital Šišovi tapmises. Šišov kadus esmaspäeval hommikujooksu ajal ja leiti Kiievis oma kodu lähedalt pooduna.

Iraani uus riigipea - Marukonservatiiv Ebrahim Raisi vannutati Iraani presidendiks, kui riigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei talle otseeetris ülekantud tseremoonial oma õnnistuse andis.

Miljarditega koroona vastu – Euroopa Liit tegi liikmesriikidele esimesed väljamaksed 800 miljardi euro suuruse koroonaviiruse taastekava raames.

KOLMAPÄEV, 4. august

Eesti:

Keskerakonna esimees Jüri Ratas
Keskerakonna esimees Jüri Ratas Foto: Johanna Roos

Keskerakonna langus - Kui Reformierakond jätkab populaarsustabelis kindla liidrina Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE), siis kolmandal kohal oleva Keskerakonna toetus on langenud rekordiliselt madalale tasemele.

Abi kaitseväelt - Tervise- ja tööminister Tanel Kiik palus vaktsineerimistempo tõstmiseks kaitseministeeriumilt abi - kuigi läbirääkimised veel kestavad, on kaitseministeerium nõus saatma oma meedikud maakondadesse vaktsineerima.

airBaltic taasavab lende.
airBaltic taasavab lende. Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS

Õhuliiklus taastub - Läti riiklik lennufirma airBaltic taasavas Tallinna ja Vilniuse vahelise lennuliini.

Viiruse kiire levik – Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis pressikonverentsil Covid-19 olukorra kohta Eestis, et praegune nakatumiste tempo on Delta tüvele iseloomulikult kiire.

Oht idast – Endine Eesti kaitseväe juhataja ja Euroopa Parlamendi liige Riho Terras kutsus Postimehe otsesaates Eesti välis- ja peaministrit üles lööma Valgevene Leedu-vastase hübriidsõja tõttu tõsist häirekella.

Piiri tagant:

Vaktsiinid kõigile - Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kehtestas moratooriumi Covid-19 kolmandatele kaitsesüstidele vähemalt kuni septembri lõpuni, et tegeleda vaktsiinide ebavõrdsuse lahendamisega rikkamate ja vaesemate riikide vahel.

Maria Kalesnikava
Maria Kalesnikava Foto: EPA / Scanpix

Valgevene pitsitab opositsiooni – Valgevene suurte meeleavalduste üks korraldajaid Maria Kalesnikava viidi pärast kümmet eeluurimisvanglas veedetud kuud kohtu ette.

Sõjakurjategija tabamine – Saksa politsei võttis vahi alla sõjakuritegudes süüdistatud süürlase, pidades teda vastutavaks granaadi tulistamises ÜRO abitöötajatelt toitu ja vett ootavate tsiviilelanike hulka Damaskuses 2014. aastal.

Äärmuslaste oht kasvab – Äärmusrühmituse Islamiriik oht rahule ja julgeolekule maailmas on kasvamas, ütles ÜRO peasekretär António Guterres uues raportis Julgeolekunõukogule.

Talibani ähvardus - Islamiliikumine Taliban lubas uusi rünnakuid Afganistani valitsusjuhtidele, kes tellivad õhurünnakuid nende võitlejate vastu.

NELJAPÄEV, 5. august

Eesti:

Politsei- ja piirivalveamet on valmis selleks, kui illegaalne piiriületus peaks Eestis muutuma massiliseks, ning neil on õigus kasutada vajadusel ka jõudu.
Politsei- ja piirivalveamet on valmis selleks, kui illegaalne piiriületus peaks Eestis muutuma massiliseks, ning neil on õigus kasutada vajadusel ka jõudu. Foto: Laura Oks

Õpetajate mure - Õpetajate ühendused pöördusid avaliku kirjaga õpilaste ja lastevanemate poole ning kutsuvad kõiki end enne kooliaasta algust vaktsineerima.

Hiigelkogus uimasteid – Põhja prefektuuri narkopolitseinikud pidasid juulis kinni mehe, kellelt leiti ülikanget narkootilist ainet karfentanüüli koguses, millest saanuks narkojoobe tekitada 40 000 inimesele, prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal võeti 37-aastane mees eeluurimise ajaks vahi alla.

Jõud piiril - Siseminister Kristian Jaani märkis, et ehkki Eestis on sel aastal ületatud illegaalselt piiri kolm korda, on politsei- ja piirivalveamet valmis selleks, kui illegaalne piiriületus peaks muutuma massiliseks ning muu hulgas on piirivalvureil õigus kasutada illegaalse piiriületaja vastu jõudu.

Abi Leedule – Valgevenest tuleva rändesurve tõttu esitas Leedu täiendava rahvusvahelise abi palve ning sel nädalal saatis päästeamet Leetu varasemale abile lisaks patju, magamiskotte ja madratseid.

Isamaa fraktsioon kohtus Tarmo Soomerega.
Isamaa fraktsioon kohtus Tarmo Soomerega. Foto: Madis Veltman

Soomere kogub toetust – Võimaliku presidendikandidaadi Tarmo Soomerega kohtunud Isamaa esindajad peavad kohtumist konstruktiivseks ja on valmis otsima teiste parteidega ühisosa presidendi valimiseks riigikogus.

Erand kirikutele – Valitsus kiitis heaks otsuse, millega tehakse nakkusohutuse kontrollimise erand jumalateenistustele ja ka parvlaevade toitlustuskohtadele.

Piiri tagant:

Näpuviibutus Valgevene poole – Euroopa Liidu diplomaatiline teenistus kutsus arupärimisele Valgevene esindaja Brüsselis, et nõuda Leetu suunduvate migrantide «instrumentaliseerimise» lõpetamist.

Valgevene sportlase pääsemine – Valgevene olümpiasprinter Krsistsina Tsimanovskaja ütles, et on õnnelik turvalisse Varssavisse jõudmise üle.

Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: HENRY NICHOLLS/REUTERS/SCANPIX

Kreml pitsitab – Kremli-kriitiku Mihhail Hodorkovskiga seotud inimõigusühendus ja kaks meediaväljaannet teatasid pärast nende veebilehtide blokeerimist, et lõpetavad valitsuse survel tegevuse.

Tuumakõneluste jätk - USA kutsus Iraani üles võimalikult kiiresti tuumakõnelustele naasma, kui riigi uus president Ebrahim Raisi teatas, et otsib diplomaatilist lahendust sanktsioonide lõpetamiseks.

Koroonapassid Prantsusmaal - Prantsusmaa põhiseaduskohus kiitis heaks koroonapasside kasutamise, mille alusel pääsevad üksnes vaktsineeritud või negatiivse koroonatesti andnud inimesed kohvikutesse, restoranidesse ning linnadevahelistele rongidele ja lennukitele.

Hiinlaste ülestunnistus – Hiina asepeaminister Sun Chunlan tunnistas, et võimudel ei ole veel õnnestunud Covid-19 pandeemiat taltsutada.

Hirmuäratav levik - Maailmas on tuvastatud juba üle 200 miljoni koroonanakkuse juhtumi, teatas USA Johns Hopkinsi ülikool.

REEDE, 6. august

Eesti:

Maicel Uibo kannab Tokyo OMi lõputseremoonial Eesti lippu.
Maicel Uibo kannab Tokyo OMi lõputseremoonial Eesti lippu. Foto: Tairo Lutter

Karm peretüli - Türi kogukonda raputanud vahejuhtum, kus ühe ema juurest viidi keset ööd minema kaks väikelast, tõi kaasa teenistusliku järelevalve.

Olümpia lõpp - Tokyo suveolümpiamängude lõputseremoonial kannab Eesti lippu kümnevõistleja Maicel Uibo.

Hinnaralli - Statistikaameti andmetel tegi hinnatõus viimase 10 aasta rekordi, tarbijahinnaindeks tõusis juulis võrreldes juuniga 1,1 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuliga 5 protsenti.

Tarmo Soomere
Tarmo Soomere Foto: Mihkel Maripuu

Presidendikandidaadi langus - Riigikogu esimees Jüri Ratas teatas pärast kohtumist riigikogus esindatud erakondade esimeestega, et Tarmo Soomere ei pälvi piisavat toetust presidendiks valimiseks.

Laeva naasmine - Parvlaev Tõll jõuab plaanitust mitu päeva varem Virtsu sadamasse ning asuda kohe Virtsu-Kuivastu liini teenindama - nii taastub tavapärane parvlaevaliiklus.

Piiri tagant:

Süstivastaste vallandamine - Telekanal CNN vallandas kolm töötajat, kes saabusid tööle vaktsineerimata ja rikkusid sellega ettevõttes kehtestatud reegleid.

Lootus tuumakõnelusteks - USA kutsus Iraani üles võimalikult kiiresti tuumakõnelustele naasma, kui riigi uus president Ebrahim Raisi teatas, et otsib diplomaatilist lahendust sanktsioonide lõpetamiseks.

Iraagi abi Leedule - Iraagi lennundusettevõte Iraqi Airways teatas Facebookis Minski lendude peatamisest nädalaks ajaks.

Hiinlaste uus armeejuht - Hiina määras uue sõjaväejuhi Xinjiangi piirkonnale, kus hoitakse äärmuslusest võõrutamise sildi all vangistuses enam kui miljonit uiguuri ja teiste moslemivähemuste esindajaid.

Verine Afganistan - Kabulis tapeti Afganistani valitsuse pressikeskuse juht ja presidendi endine pressisekretär Dawa Khan Menapal.

Maastikupõleng Kreekas Põhja-Atikas
Maastikupõleng Kreekas Põhja-Atikas Foto: PACIFIC PRESS/SIPA/Scanpix

Karm ilmaprognoos - Vahemere piirkonda hakkavad tabama veelgi ägedamad kuumalained, põud ja tulekahjud, kinnitab ÜRO esialgne hinnang, millega AFP ajakirjanikud on saanud tutvuda.

Tagasi üles