AK essee ⟩ Endel Talvik: Homo paranoicus

Endel Talvik
, Psühhoanalüütik
Copy
Psühholoog Endel Talvik.
Psühholoog Endel Talvik. Foto: Sander Ilvest

Mäletate seda vana lugu pootsmanist, kes ühel päeval laeva peal väheke napsi võttis ja kelle kohta tüürimees logiraamatusse kirjutas: «Pootsman oli täna purjus!» Ning kuidas seesama pootsman järgmine päev tüürimehe kohta kirjutas: «Tüürimees oli täna kaine!»

See ei ole pelgalt lugu meremeeste folkloorist, see lugu näitab hästi inimeste mõtlemist ja informatsiooni töötlemist, kirjutab psühhoanalüütik Endel Talvik.

Informatiivne on ainult uudis, mis midagi muudab. Rääkimine kellegi igapäevasest kainusest ei lisa midagi uut. Täpselt samuti nagu teadaanne, et Tallinnas pole täna ükski lõvi lahti pääsenud. Küll aga on oluline informatsioon, et lõvi on valla pääsenud. Seepärast tõlgime me oma peas info ringi, tõstes esile olulise – ilmselt on tüürimees muudel päevadel purjus.

Tõsi, tähtsad ei ole vaid negatiivsed ja ohtu sisaldavad sõnumid, olulised on ka positiivsed teadaanded: tulemas on uus näitus, koroonapiiranguid leevendatakse jne. Ka need juhivad meid teatud muutustele ja uutele käitumistele. Seega võib öelda, et info esimene reegel on: informatsioon peab oleme uudne. Kui see ei ole uudne, siis see tõlgendatakse uudseks. Ning siin tuleb küsida: miks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles