Kaire Uusen: just nii tahaks sõita Saaremaale! (5)

Kaire Uusen
, kolumnist
Copy
Kaire Uusen.
Kaire Uusen. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Üks hea kolleeg on aastaid olnud vaimustuses transpordiliigist, millele Eestis peale tema vist keegi ei mõtle. Guugeldades leiab küll eestikeelseid artikleid, aga ei ole kuulnud teadlasi või poliitikuid selgitamas, rääkimata veondusekspertidest ja looduskaitsjatest, kas Eestis tasub see ära. Kui jah, siis kus?

Tegelikult pole selles sõidukis midagi erilist, samuti ei tohiks see olla oluliselt kallim kui kiirrong, aga jah, meile on see «masin» liiga võõras või uhke. Saksamaale see sobib, Aasiasse samuti, aga Eesti on selleks liiga lihtne maa. Paadunud autosõitjale – ja seda eestlane kindlasti on – mõjuvad värskendava vahepalana ka buss, rong, laev, tramm, troll, jalgratas, tõukeratas. Ja muidugi omaenda kondimootor, mis viis kord kunstnik Ants Laikmaa isegi Saksamaale. Teades vastuseisu Rail Balticule, on täitsa õigustatud küsida, kas meil, metsa- ja loodusrahval, on üldse midagi sellist vaja. Teame ju, kui suure põntsu paneb eestlase hingele uue raudtee ehitus. (See viimane tuli eriti teravalt meelde Hollandis, kus ühes linnas peatus rong nii, et rongiaken ja raudtee ääres asuva kortermaja aken jäid kohakuti. Vähe sellest! Toas askeldanud punapäine mehike viipas mulle naeratades. Kui oleks pingutanud, võinuks me aknast välja upitades teineteisel käest kinni võtta.) Pangu riik ja kohalik võim parem olemasolevad rongid-bussid mõistlikult käima, ütleks nii mõnigi kohaliku transpordi eest võitleja.

Niisiis ei tundu Eesti esmapilgul sobivat sellise võõra sõiduki jaoks. Oleks minagi selle salamõtte unustanud, kui poleks mõni aeg tagasi sattunud mitu korda järjest sõitma autojuhile ebatavaliselt kõrgel – kahekorruselise bussi teisel korrusel ja kohe selle järel välismaal kiirrongi teisel korrusel. Kui hurmavad vaated need olid! Isegi Eestis bussi teisel korrusel sõites näeb asju, mida autojuhina iial ei näe. Probleemid ununevad ja elu tundub ilusam – autot juhtides või madalal rongis loksudes seda ei koge.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles