Avo Üprus: kirikud olgu lahti kõikide jaoks – see pole meelelahutuse, vaid meelerahu paik! (2)

Avo Üprus
, Erakonna Isamaa Kristliku Ühenduse esimees
Copy
Foto: Arved Breidaks
  • Kirikute sulgemise otsus on läbi mõtlemata
  • Kirik ei ole meelelahutusasutus, vaid hingehoiupaik
  • Üha ärevamas ühiskonnas võib selline otsus ühiskonnale kalliks maksma minna

Isamaa kristlaste ühenduse hinnangul oli peaministri 29. juuli otsus sisulise poole pealt läbi mõtlemata, kirikute ja kogudusetööga, aga ka teiste ühiskonnagruppide osas läbi arutamata ja oluliste nüanssidega mittearvestav, kirjutab erakonna Isamaa kristlaste ühenduse juht Avo Üprus.

Kaja Kallase juhitud valitsus võttis neljapäeval vastu uue otsuse Covid-19 viiruse leviku peatamiseks, millega otsustas lubada edaspidi siseruumides koguneda viiekümnel, välitingimustes sajal inimesel ning sellest rohkemate puhul rakendada vaktsiinipassid.

Isamaa kristlaste ühendus jagab peapiiskop Urmas Viilma seisukohta, et kirikud peavad olema avatud kõigile, sõltumata nende vaktsineeritusest.

Juhime tähelepanu valitsuse otsusest tõusetuvale otsesele inimõigusriivele (Euroopa Inimõiguste Konventsiooni art. 9 mõtte-, süüme- ja usuvabaduse kohta), kus piiratakse vastavaid vabadusi ebaproportsionaalselt ning EIK kohtulahendeid eirates: valitsuse otsus ei ole kindlasti ainus võimalik ega ka mitte parim variant. Ilmselt ei ole valitsus teadlik muudest lahendustest ega soovi kasutada kirikute pakutavat oskusteavet vastavas valdkonnas

Valitsuse otsus ei ole pädev: kristlik kogudus ei paku ühiskonnale pelgalt kauneid hooneid, ilusat koorimuusikat või meelelahutust. Kirik pakub palju enamat – pattude andestust, tõelist lootust ja hingerahu. Kui keelame kirikul seda vabalt pakkuda kõigile soovijatele, kaotame ära ka kiriku eesmärgi.

Kirik on halastuse õpikoda. See õpe on elukestev ja kõigile avatud. Armuvahendite kättesaadavust tuleb rasketel aegadel igati soodustada, mitte piirata. Tulge minu juurde kõik, ütleb Õnnistegija ka täna ja see annab meile vajaliku kindluse.

Olukorras, kus inimelusid nõuavad järjest süvenev depressioon ja ärevushäired, on kiriku roll eriti oluline. Eestis on palju inimesi, kes on leinas, üksilduses või hingevalus. Kirik saab just siin aidata. Seetõttu ei ole mõistlik sulgeda uksi neile, kes meile teadmata põhjustel pole nõus end vaktsineerima. See võib ühiskonnale oodatust oluliselt kallimaks maksma minna.

Tuletame meelde, et ligimeste kaitsmiseks ei tohi kaitsepookimise kõrval jätta tähelepanuta ka muid meetmeid nagu ruumide ventilatsioon, samuti on vaja toetada Eestis selleks väljatöötatud lahendusi nagu näiteks Respiry ja BioBlock. Koroonaviiruse aitavad meil ületada kõik tehnilised meetodid koos, kuid ennekõike ühtne ja lootusrikas Eesti rahvas. Soovime valitsusele tarkust leida robustse käskimise-keelamise asemele nutikamaid lahendusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles