Anneli Ott: Vaktsineerimisalane arutelu ei tohiks kinni jääda minu isikusse (36)

Anneli Ott
, kultuuriminister, Keskerakond
Copy
Kultuuriminister Anneli Ott.
Kultuuriminister Anneli Ott. Foto: Tairo Lutter
  • Vaktsiinide teemaline diskussioon on jäänud liialt kinni minu isikusse
  • Peame tegema testimise süsteemi kättesaadavaks kõigile
  • Kogu ühiskonna absoluutne vaktsineerimine ei saa olla ainus tee

Viimase nädala jooksul on ajakirjanduses püütud teha minust justkui riigi esivaktsiinivastane, mida ma aga kindlasti ei ole. Vaktsineerimine on üks oluline meede, millega hoida viiruse levik kontrolli all ning toetan seda. Nagu selgitasid eilsel valitsuse pressikonverentsil peaminister Kaja Kallas ja minister Aab, on valitsuses kõik vaksineerimisalased otsused vastu võetud konsensuslikult.

Arvan, et diskussioon selle teema üle ühiskonnas on vajalik, kuid see on jäänud liialt kinni minu isikusse. Tervisega seotud küsimused on väga isiklikud ja enda tervist puudutavad otsused olen teinud konsulteerides mitme arstiga. Tulenevalt kehtivatest seadustest on meil kõigil vabadus otsustada oma tervise üle, omades arstide soovitusi ja toimides oma isikliku parima äratundmise järgi.

Vaktsineerimise kõrvale tuleb luua lihtne testimise süsteem

Kogu ühiskonna absoluutne vaktsineerimine koroonaga võitlemisel ei saa olla ainus tee, peame kasutama ka kõiki teisi võimalikke meetmeid. Peame hoidma ühiskonda koos ja võimalikult avatud, leidma need mõistlikud võimalused –esiteks, kuidas piisavalt informeeritult vaktsineerida ja teiseks, kuidas seista nende inimeste eest, kellel see tulenevalt tervisest või oma vabast valikust pole võimalik, sest kõiki tervist puudutavad otsuseid saab teha eelkõige perearstiga ja ka erialaarstidega konsulteerides, ning ainult oma tervislikust seisundist lähtuvalt.

Täna, mil kolmas laine on sisuliselt alanud, peame leidma ka alternatiivseid viise, millega kõnetada kõiki ühiskonnagruppe ning seeläbi kindlustada kultuuri avatus, majanduse toimimine ning riigi heaolu tervikuna. Kui inimene suudab teatrisse minnes tõendada oma tervislikku seisundit, siis miks ei võiks ta seal sündmusel olla? Peame töötama välja lihtsa süsteemi, mis oleks kõigile inimestele kättesaadav.

Täna, mil kolmas laine on sisuliselt alanud, peame leidma ka alternatiivseid viise, millega kõnetada kõiki ühiskonnagruppe ning seeläbi kindlustada kultuuri avatus.

Olen rääkinud Prantsusmaa näitest, kus on võimalik teha antigeeniteste ka apteekides – ka Eestis võiksime otsida sarnaseid võimalusi. Eestis on tugev apteegivõrk ning üheks lahenduseks oleks tekitada ka seal võimalused: anda õigus teha kiirteste ja sisestada vastavaid andmeid. Ka kultuurikorraldajad on jaganud tagasisidet, et praegune testimise süsteem on liialt kulukas, inimestele raskesti kasutatav ning tervikuna vajab tõhustamist. Seda kitsaskohta tekitavad probleemid tuleb kiiresti lahendada.

Apteekide kaasamine toetaks ühiskonna avatust, et maapiirkondades elavad inimesed ei peaks võtma pikka teed tõmbekeskusesse, et vajalik test oma tervisliku seisundi tõendamiseks teha.

Diskussioon vaktsineerimise üle ei kao

Teadlastel, arstidel ja poliitikutel seisab ees suur töö, et hoida ühiskonnad avatuna ja naasta normaalse elurütmi juurde. Tänaseks on tõenäoline, et see viirus ei kao lähiajal ning seetõttu jätkub ka diskussioon vaksineerimise üle, mis toob kaasa uusi ja innovaatilisi lahendusi. Mul on hea meel, et see diskussioon on meil avatud, kuid see ei peaks enam tulevikus keskenduma minu isikule. Samuti pole ma vaksiinivastane.

Lõpetuseks arvan, et lisaks vaktsineerimise võimaldamisele on mõistlik töötada välja ka testimise süsteem, et võimaldada nautida kõigil soovijatel vabalt kultuurisündmusi. See aitaks vältida ka riigi sulgemist.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles