Ajaloolased väidavad, et üks oluline ajend, mis viis Prantsuse revolutsioonini ja Bastille’ ründamiseni 1789. aastal, oli järsult tõusnud leiva hind. Praegu oleme uue revolutsiooni lävel, mille ajendiks ei ole nälg, vaid kolm arusaama, et me oleme, mida me sööme.
Tellijale
Rainer Kattel: revolutsioon kõhu kaudu (1)
Esiteks, arenenud riikides moodustab toit (põllumajandusest kuni jäätmeteni) veerandi ökoloogilisest jalajäljest. Teiseks on töödeldud ja säilitusaineterikas toit – mis domineerib ka eestimaalaste igapäevases toidukorvis – seotud hulga terviseriskidega, alates veresoonkonna haigustest kuni vähi ja diabeedini. Need põhjustavad märkimisväärse osa surmadest ning nende ravi võtab lõviosa tervishoiu eelarvest. Kolmandaks näitavad teadusuuringud üha suuremat seost tervise (sh ka vaimse) ja taimedel põhineva (vegetaarne või vegani) toidu vahel.