Laura Vilbiks: reductio ad Hitlerum (9)

Laura Vilbiks
, Arvamustoimetaja
Copy
Postimehe arvamustoimetaja Laura Vilbiks.
Postimehe arvamustoimetaja Laura Vilbiks. Foto: Madis Veltman / Postimees

Jah, koroonapasside eetilisuse üle tuleb arutleda. Ei, võrdsustamine apartheidi või holokaustiga ei tule seejuures abiks.

Godwini seadus ütleb, et kui ükskõik mis teemal piisavalt pikalt internetis vaielda, tuuakse ühel hetkel ikka sisse võrdlus Natsi-Saksamaa ja Hitleriga. Hitler maailma suurima kurjuse etalonina on ära teeninud isegi termini reductio ad Hitlerum, mis viitab vastase argumendi diskrediteerimisele, tuues välja, et nii arvas ka Hitler. Oled taimetoitlane? Aga Hitler oli ju ka – haa! (See on muidugi kaheldav väide.) Paistab, et Eesti poliitkultuur pole netiportaalidest kübetki parem, sest seoses koroonapasside võimaliku kasutuselevõtuga on ka meil genotsiidide varasalv lahti löödud. Kalle Grünthal ütleb, et vaktsiinipassid «toovad momentaanselt silme ette ajaloost tuntud valgete ja mustanahaliste rassistliku eraldatuse» ning juudivastased repressioonid.

Jah, pealiskaudne sarnasus on olemas – kellegi liigitamine teatud grupitunnuse põhjal ning selle alusel avalikus ruumis liikumise piiramine. Mida selline võrdlus aga saavutab? See on hüperbool, mis halvab kogu edasise vestluse: mida selle peale kosta? Muidugi ei soovi keegi sarnaneda massimõrvariga. Kuid globaalse pandeemia ajal kaasinimeste kaitsmiseks mõeldud meetmed lihtsalt ei küündi ühestki otsast sellele tasemele. Lisaks on see kategooriaviga: rass on paratamatu tunnusena kaasa sündinud, samas kui vaktsineerimine on valik.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles