Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AK Ajalooga asjad: vabaduse toodud toidud

Copy
Eestis olid populaarsed Saksa firma Zott jogurtid, mis säilisid toatemperatuuril kuni 3 kuud.  Pilt on pärit 15.01.1993 Eesti Ekspressis ilmunud reklaamist.
Eestis olid populaarsed Saksa firma Zott jogurtid, mis säilisid toatemperatuuril kuni 3 kuud. Pilt on pärit 15.01.1993 Eesti Ekspressis ilmunud reklaamist. Foto: Ago Raudsepp/Rahvusraamatukogu

Kolmkümmend aastat tagasi iseloomustasid eestlaste toidukultuuri veel nõukogudeaegsed tarbimis- ja maitsemustrid, kuid tunda oli esimesi suure murrangu märke. 1992. aasta rahareformini kestnud tühjade poelettide ja talongide ajastu asendus tärkavale turumajandusele iseloomuliku kauba- ja reklaamiküllusega.

1990.–91. aastal oli kohalike valuutapoodide riiulitel juba arvukaid importtoidukaupu, muu hulgas püüdsid pilku ahvatlevates värvilistes pakendites jogurtid ja müslid. Näiteks 1992. aasta kevadel maksis liitrine Soome jogurtipakk Tallinna Lembitu tänaval asunud Siili äris 12 Soome marka, valikus oli 3–4 sorti maiust.

Valuutapood Siili äri 10.04.1992
Valuutapood Siili äri 10.04.1992 Foto: Rahvusarhiivi filmiarhiiv
Tagasi üles