Rainer Kattel: Poliitiline sport (10)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel.
Rainer Kattel. Foto: Elaine Perks

Inglismaa jalgpallikoondise edu murul on võrreldav selle tiimi poliitilise tähtsusega. Kaugel sellest, et olla Brexiti-Inglismaa sümboliks, on sellest meeskonnast saanud sotsiaalse õigluse eest võitlemise sümbol, kirjutab kolumnist Rainer Kattel.

Nii mängijad, peatreener kui paljud spordikommentaatorid on ennast vastandanud Boris Johnsoni valitsusele ja pühapäevase finaali eel kandsid ilmselt esimest korda uhkusega ka Inglise muslimid ja teised immigrantide järeltulijad kolme lõvi vapiga spordisärke. Kohati tundub, et jalgpallikoondis on olulisem opositsioon kui tegelik parlamentaarne opositsioon. Nii vaidlustas Marcus Rashford talvel edukalt valitsuse otsuse vähendada koolilõunate toetust. Lõviosa tippjalgpallureid oli vastu Euroopa Superliiga loomisele ja nii muutis ka Boris Johnson 24 tunni jooksul oma meelt.

Inglise jalgpallikoondis ei ole ainus näide sportlaste uues poliitilisusest. Kuigi Lewis Hamilton kasvas üles oma isa soovitusega «kõneleda» ainult vormelirajal, on viimase kümnendi edukaimast vormelisõitjast saanud väga aktiivne Black Lives Matteri eestkõneleja. Ameerika ühe suurima spordiliiga NBA superstaarid eesotsas Lebron Jamesiga toetasid viimaste presidendivalimiste eel valijate registreerimist ning veensid miljardäridest klubiomanikke avama spordihalle valimisteks. Vaadates, kui vähesed hääled otsustasid eri osariikides valimistulemuse, ei ole ilmselt liialdus öelda, et sportlaste panus oli märkimisväärne.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles