Krister Kivi: ka raviraha tuleks vabastada

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Krister Kivi.
Krister Kivi. Foto: Eero Vabamäe/Postimees

Eraarsti abi saamine haigekassa raha eest on lihtsam välismaalt kui oma kodust, kirjutab Arteri toimetaja Krister Kivi.

Sotsiaalmeedias plingib reklaam, mis kutsub arste Soome tööle. Lubatakse kuni 8000-eurost palka ja soome keele koolituski. Kui mitte mõelda tagajärgedele, mis äraminemisega neile arstihariduse võimaldanud kodumaa meditsiinisüsteemile kaasnevad, on ahvatlus paljudele meedikutele küllap suur. Turumajanduses saabki igaüks oma sissetulekut maksimeerida.

Ka Eesti sees müüvad paljud arstid oma teenuseid nii haigekassale kui ka otse patsientidele. Paraku pole süsteem tasakaalus: arstid on vabad teenuseosutajad, patsiendil on vabadust aga umbes sama palju kui paari sajandi tagusel sunnismaisel talupojal. Esiteks on ta kinnistatud konkreetse karjamõisa, vabandust, perearsti külge ning perearsti vahetamine on praktikas üsna keeruline. Veel keerulisem võib olla eriarsti vastuvõtule saamine: näiteks ühes Tallinna suurhaiglas vabaneb ortopeediaegu vaid üksikuil varahommikutel ja siis teeb ilmselt öö läbi telefoni peos hoidnud hädaliste hord järgmise kvartali vastuvõtuvõimalustele lõpu peale minutitega.

Kui olla maksuvõimeline, saaks sama ortopeedi jutule muidugi üsna lihtsalt, kasvõi nädalaga, ent kehtiva korralduse järgi oleks siis tasuline ka kogu järgnev ravi. Haigekassas kindlustatud maksumaksjale on lihtsalt demoraliseeriv näha, kuidas arst, kelle vastuvõtule pole pikalt kohe mitte mingitki võimalust leida vaba aega haigekassa kindlustusega, teeb sama haiglakatuse all usinasti tasulisi vastuvõtte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles