Farištamo Eller: metsateema vajab ühiskondlikku jah/ei-kokkulepet (2)

Farištamo Eller
, keskkonnaaktivist
Copy
Farištamo Eller.
Farištamo Eller. Foto: Erakogu

Kuni sõnades on maailm ühe-, reaalsuses aga teistsugune, jäävad sisukad ja tulemuslikud arutelud ning tegelikud lahendused paraku kättesaamatuks, kirjutab MTÜ Päästame Eesti Metsad liige Farištamo Eller.

Viimasel ajal on õnneks saanud palju tähelepanu pesitsusrahu teema. Ebaselgeks jääb aga arutelu eesmärk. Ilma vastuseta on keeruline kohale jõuda. Võiks küsida, kas me üldse peame pesitsusrahu piisavalt oluliseks, et selle nimel tegutseda ja võimalusi leida. Lepiks õige kokku, et olulisem on aasta läbi puitu varuda ning leppida elurikkuse kao kui paratamatusega. Nii äärmuslik kui see mõttekäik ka ei tundu, valitseb praegu just selline olukord. Välja seda muidugi ei öelda, sest «hoolivas ühiskonnas» ju nii ei sobi.

Pesitsusrahu eesmärgi sõnastamisel on oluline läbi mõelda, kui palju ja missuguseid tõestusi me otsustamisel vajame: kas ja kui palju linde meie metsades üleüldse pesitseb ja kui palju inimene oma tegevusega pesitsusajal metsi maha võttes neile kahju teeb. Ühelt poolt on meil ornitoloogide uuring, mis ütleb, et kõigis metsades pesitseb linde. Samas on metsi, kus neid pesitseb vähem. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles