Marek Kullamägi: looduse kõrval peame hoidma ka inimest (1)

Marek Kullamägi
, Alutaguse vallavolikogu liige, kohalik elanik ja ettevõtja
Copy
Marek Kullamägi.
Marek Kullamägi. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Looduskaitse peaks olema seatud selliselt, et meie maainimene oleks motiveeritud loodust hoidma ning keelamisest ja piiramisest saaksime liikuda edasi koostegemise ja hoidmiseni, kirjutab Alutaguse vallavolikogu liige, kohalik elanik ja ettevõtja Marek Kullamägi (KE).

Alutagusel on olukord pingeline. Eestimaa Looduse Fondi tehtud ettepanek oluliselt laiendada vastloodud pargi territooriumi koos keskkonnaameti aktiivsete uute piirangute seadmisega on viinud meid kohalikku sõtta. Enam ei saa väita, et probleemi pole või et see on vaid marginaalse inimgrupi mure: konfliktiga on praeguseks seotud pea iga Alutaguse elanik või maaomanik, kes tunneb suurt muret enda omandi pärast, sest pealetulevaid piiranguid riik ei kompenseeri.

Piirangute seadmist pakkuvad looduskaitsjad teevad aina aktiivsemat tööd ega tunne nende palvel seatud kitsenduste mõju oma rahakoti või laste heaolu peal. Vaadates kohalike inimeste meeleheidet ja hirmu, tundub mulle, et vaevalt on see looduskaitse, mida soovisime. Tekkinud olukord ei soosi looduskaitset, majandust ega kohalikku inimest. Omandi väärtusest ilmajäetud maaomanikud ei ole motiveeritud hoidma ja hoolitsema loodusväärtuste eest. Siit-sealt juba kõlavad jutud, et ka väikeste kiskjate arv Alutaguse metsades kasvab, sest kellelgi pole soovi oma metsades neid ohjeldada ja koos sellega ka lendoravat kaitsta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles