Juhtkiri Ülikool kui vaimne Vargamäe (2)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Tammsaare suurteosest on lendsõnaks saanud fraas armastusest, mis saabuvat töötegemise tulemusel. Enamasti mõistetakse seda vääriti – kui armastust inimeste vahel. Tammsaare pidas aga silmas armastust Vargamäe vastu. Ja selles mõttes on teadlase jaoks ka ülikool Vargamäe.

Tänases lehes räägivad tippspetsialistid mitmest valdkonnast, mis on neid motiveerinud aastaid või lausa aastakümneid lugema ülikoolis oma põhitöö kõrvalt üksikuid loengukursusi või korraldama seminare. Tunnitasuline töö on ülikoolis rahaliselt väga tagasihoidlikult tasustatud – enamasti makstakse ühe kursuse lugemise eest alla tuhande euro, ettevalmistus, loengud, praktiliste tööde hindamine ja eksami vastuvõtmine nõuab aga kümneid tunde aega.

Mitte keegi neist ei tee seda tööd raha pärast, motivatsioon tuleb soovist jagada oma kogemusi, õppida ise, sõnastades oma erialased põhimõtted endale selgemaks, või soovist muuta maailma paremaks. Pole kahtlust, et samasugune sisemine motivatsioon kannustab ka neid inimesi, kes töötavad ja õpetavad ülikoolides täiskohaga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles