Jeltsini vaim

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Jeltsin
Boriss Jeltsin Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Boriss Jeltsini 81. sünniaastapäeva puhul ilmutas rühm Eesti avaliku elu tegelasi initsiatiivi jäädvustamaks tema mälestust Tallinnas. Vaatasin järele teenetemärkide andmebaasist – Jeltsinit tema eluajal ühegi Eesti ordeniga ei tunnustatud.

Hoolimata sellest, et kahtluseta on tal Eesti vabanemises oma roll. Jaanuaris 1991 käis Jeltsin kriisiajal Tallinnas ja tegi ka avalduse Venemaalt pärit sõjaväelastele. Selle eest, et Tallinnas ei valatud verd nagu Vilniuses ja Riias, oleme kindlasti talle tänu võlgu.

Teiseks oli Jeltsin putši järel Eesti iseseisvuse tunnustaja ja 1994. aastal juulilepingute allkirjastaja, mille tulemusel Vene väed Eestist lahkusid.

Jeltsin tegi Vene presidendina ka palju vigu ja kahetsusväärset. Tõenäoliselt Groznõis oleks tema mälestusmärk kohatu. Kas see on kohane ja vajalik Tallinnas, tuleb siiski arutada eelkõige selle põhjal, mida Jeltsin tegi seoses Eestiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles