Mart Undrest: tuulikud kahjustavad kalandust (11)

Mart Undrest
, Eesti Kalurite Liidu juht
Copy
Eesti Kalurite Liidu juht Mart Undrest. FOTO: Maablogi
Eesti Kalurite Liidu juht Mart Undrest. FOTO: Maablogi Foto: Maablogi

Liivi lahte kavandatavad tuulikupargid ähvardavad kaotada ligipääsu traditsioonilistele kalastuspiirkondadele, kirjutab Eesti Kalurite Liidu juht Mart Undrest.

Rahandusministeerium koostab Eesti mereala planeeringut ja saatis mais uuele kooskõlastusringile merekasutuse pikaajalise kavandamise dokumendi, kus erinevalt varasematest versioonidest on puudutatud ka kalapüüki. Nimelt on tuuleparkide alale toodud sisse kalapüügi piirkondadega arvestavad reservalad, kuid samas säilib võimalus 2027. aastal need vajaduse korral tuuleenergia tootmiseks kasutusele võtta. See näiline vastutulek mereala planeeringus ei paku kindlustunnet kalandussektorile ega lahenda näiteks puudulike uuringute probleemi.

Praegu räägitakse tuuleparkide rajamisest Liivi lahte kindlas kõneviisis. Eesti Kalurite Liit ei soovi tuuleparkidele vastanduda – mõistame, et kliimaeesmärkide täitmiseks tuleb investeerida taastuvenergia tootmisse. Küll aga tuleb ühise mereala planeerimisel arvestada kõigi asjasse puutuvate osalistega ja leida lahendused, mis rahuldaksid kõiki.

Kuigi mereala planeeringu tutvustus väidab, et planeerimisel on võetud eesmärgiks tagada nii mereressursside kasutamisest saadav majanduslik kasu kui ka mere ja rannikuala väärtus sotsiaalselt ning kultuuriliselt, pole praegu piisavalt kuulda võetud Lääne-Eesti olulise ja pikaaegseima majandusharu ehk kalurite kogukonna häält.

Kalapüük on ajalooliselt olnud rannarahvastele tähtis elatusala ja toob ka tänapäeval paljudele Eesti peredele leiva lauale. Kalanduse juurde kuulub pikk ajalugu ja rannaäärsete eestlaste kalurirahva identiteet. Lisaks sõltuvad rannaäärsetes piirkondades kalandusest ka turismi- ja toitlustusettevõtted.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles