JULGEOLEK ⟩ Välisminister Liimets: Eesti jätkab Valgevene repressioonides kannatanute toetamist

Erkki Koort
, Fookuse Julgeoleku toimetaja
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond).
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond). Foto: Sander Ilvest

Eesti hoiab Valgevene teemat rahvusvahelisel areenil aktiivselt üleval ning jätkab ka repressioonides kannatanud tsiviilisikute toetamist. Näiteks viibisid Eestis ravil 15 Valgevene režiimi poolt ebaõiglaselt koheldud naist. Välisminister Eva-Maria Liimetsa (Keskerakond) sõnul on Eesti valmis abistama Lätit ja Leedut, kui need peaks langema massilise sisserände alla Valgevenest.

Millised eesmärgid on Eestil 2021. aasta teisel poolel ÜRO Julgeolekunõukogus?

Eesti prioriteedid ÜRO Julgeolekunõukogus ei muutu. Seisame valitud liikmesuse perioodi lõpuni läbivalt selle eest, et rängad rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumised ei jääks ka julgeolekunõukogus tähelepanuta.

ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena on meie regiooni julgeolekuküsimused alati Eesti fookuses. Oleme kutsunud kokku kaks Valgevene inimõiguste rikkumistele ja meediavabaduse olukorrale keskendunud istungit, millega andsime hääle opositsiooni esindajatele ja inimõiguste rikkumiste ohvritele. Eesti eestvedamisel arutas julgeolekunõukogu kiirelt Valgevene režiimi poolt Minskis maanduma sunnitud reisilennuki juhtumit. Hoiame sealse režiimi tegevust avalikkuse tähelepanu all kindlasti ka 2021. aasta teises pooles.

Kas Soome viimase aja käitumine mõjutab pikemas plaanis ka julgeolekukoostööd?

Soome on Eesti väga lähedane, strateegiline ja usaldusväärne partner. Meil on olulistes julgeolekuküsimustes sarnased huvid ja arusaamad.

Igapäevases koostöös toimub meil tihe koostöö kõikides valdkondades. Julgeolekupoliitilistes küsimustes vahetame iga päev infot, peame regulaarseid poliitilis-kaitsealaseid konsultatsioone, viime läbi ühisõppusi. Teeme koos võimearendusprojekte, meil on olnud väga edukaid ühishankeid ja kavatseme neid ka edaspidi jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles