Anna-Greta Tsahkna: Eesti ettevõtted Mustal Mandril

Anna-Greta Tsahkna
, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu asepresident
Copy
Anna-Greta Tsahkna.
Anna-Greta Tsahkna. Foto: Erakogu

Eestil on võimalik toetada Aafrika digimuutust, kirjutab Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu asepresident Anna-Greta Tsahkna.

Traditsiooniliselt on Eesti ettevõtete sihtturud olnud peamiselt naaberriigid, aga ka teised arenenud riigid Euroopas ja mujal maailmas. Aina rohkem on viimastel aastatel hakatud vaatama arenevate piirkondade poole, nagu näiteks Aafrika, Kagu-Aasia ja Ladina-Ameerika. Nimetatutest ehk kõige rohkem on silma paistnud pingutused Aafrika mandri toetamiseks, eelkõige digiteerimise valdkonnas. Meie ambitsioon ei tohiks olla väiksem kui see, et Eesti oleks juhtiv riik Aafrikas e-riigi lahenduste juurutamisel. Kuidas meie ettevõtjad sellest võidaksid?

Aafrika riigid on viimastel aastatel näidanud üles aktiivset huvi, algatamaks reforme oma majanduse digiteerimiseks, seda toetab ka ühiskonna valmisolek kasutusele võtta uusi tehnoloogiaid. Mäletame Eesti tehnoloogilist arenguhüpet, kus jätsime vahele tšekiraamatud ja faksimasinad ning läksime kiirelt üle e-riigi lahendustele. Samasugust arenguhüpet teevad Aafrika ja teised arenevad regioonid kogu maailmas.

Probleeme, mis vajavad lahendamist, on muidugi palju: digiteerimisega ei lahendata mitte ainult ebaefektiivsust, vaid ka kõikvõimalikke toiminguid, mis seotud teenustele ligipääsetavuse tagamise ja korruptiivse tegevusega. Võrreldes näiteks vana Euroopaga, on nende valmisolek, aga ka vajadus muutuda mitu korda suurem. Sealsed riigid on digiarengu algusfaasis, nende soov ja valmisolek muutusi ellu kutsuda ja Eesti-taoliselt riigilt õppida on suur.

Eesti erasektoril on võimekust luua maailmatasemel lahendusi, mis aitavad nii avalikul kui ka erasektoril kokku hoida aega ja paberit ning kasutada andmeid võimalikult efektiivselt. Näeme, et muu maailm on meie lahendustest küll huvitatud, kuid valmisolek neid kodumaal rakendada on pigem olematu. Seetõttu ongi tähtis keskenduda turgudele, kus ollakse selleks valmis. Koroonapandeemia tõttu on huvi Eesti e-riigi ülesehitamise ja digilahenduste vastu hüppeliselt kasvanud. Seda tuleb Eesti ettevõtete ekspordivõimaluste suurendamiseks ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles