Maris Meiessaar: kuidas teha õnnelikuks Mustamäe ja Lasnamäe (1)

Maris Meiessaar
, toimetaja
Copy
Maris Meiessaar
Maris Meiessaar Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Vaatan, kuidas Järvevana tee äärde Ülemiste järve sanitaarkaitseala piirile kerkib uusi kõrgkontorihooneid ja automaatselt hüppab mulle pähe mitte-tallinna müts, kirjutab toimetaja Maris Meiessaar.

Aeg on selgitada Mihhail Kõlvartile, et Järvevana tee tuleks tuua 21. sajandisse... Kui lasnamäelastele tehti patseerimiseks kaunis Reidi tee, võiks ka Mustamäe ja Lasnamäe vaheline magistraal olla jalakäijale ja kergliiklejale meeldiv keskkond. Praegu on see lage mürakoridor, kus tuul puhub alati väntajale vastu, ükskõik kumba pidi sõita, ja kui seal midagi haljastatud ongi, siis on rõhk pandud sellele, et varjata kergliikleja eest kõrval kasvavat elusat metsa, mitte rusuvat liiklustrassi. Kuna ma ei ole psühhiaater, siis ma ei hakka juurdlema selle üle, kas Järvevana tee haljastuse projekteerijad ja vastuvõtjad on kunagi mõnda taime elusast peast näinud või kena parki nautida suutnud, vaid lähen asja juurde: palun inimlikku keskkonda inimestele!

Ettepanek: uus kergliiklustee autoteest eemale, kontorihoonete tagant läbi ja/või 30 meetri jagu metsa sisse. Jalutage läbi Järve terviseraja Pärnu maantee poolne haru ja veenduge ise: juba üsna õhukesest metsaribast piisab, et filtreerida ära kaheksarajalise tee rõvedus. Leppige veefirmaga kokku ja tehke nii, et on tehtud. Ehitage vaatetorn ka, et inimesed saaks käia kõrgelt ja kaitseala häirimata järvevaadet vaatamas – Stromka ja Rocca vahel roostikus juba on. Lisaks karjub jala tee ületamise võimaluse ja bussipeatuse järele ka Viljandi raudtee ülesõidukoht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles