Ago Samoson: president kui ülikooli rektor (2)

Ago Samoson
, TTÜ juhtivteadur
Copy
Ago Samoson.
Ago Samoson. Foto: etis

Analoogselt rektorite nõukoguga võiks ühiskonda aidata presidentide nõukogu, kirjutab TTÜ küberneetika instituudi juhtivteadur Ago Samoson.

Presidendi rolli võiks võrrelda ülikooli rektori omaga. Academia Gustaviana sätestas rektori kohused roteeruvaks poolesaastase perioodiga kõigi dekaanide vahel. Tõepoolest, teadlased teavad, õppejõud õpetavad ja muu eest kannavad hoolt ülikooli tugi­struktuurid, rektor on kui viies ratas. Siiski, teaduse praktilise tähtsuse kasvuga on ühele professoritest antud eriline võimalus ja vabadus võtta ette midagi uut ja erilist, pühendada sellele segamatult kõik oma oskused ja kogemused. Käsutada-kasutada sadakonda teadusrühma, aparatuuri ja mõnesid miljoneid, kui mitte rohkem. Eelmistel TTÜ rektorivalimistel ei osanud üks kandidaatidest öelda, mida ta selliste võimalustega peale hakkaks, kahjuks osutus ta segastel asjaoludel valituks ja veelgi kahetsusväärsemalt kukkus oma ametis ka läbi.

Kõik need momendid omavad paralleeli ka riigi presidendi kontekstis. Eelmiste valimiste peateemaks oli valimistega mahasaamine, presidendi roll ja eesmärgid jäid kaugele tagaplaanile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles