AK ⟩ EKI keelekool: milliseid tähendusi saame värvisõnadega väljendada?

Maria Tuulik
Copy
Maria Tuulik
Maria Tuulik Foto: Kristina Koppel

Värvisõnu saab kasutada asjade ja nähtuste tähistamiseks materjalidest poliitikani, kirjutab Eesti Keele Instituudi leksikograaf-nooremteadur Maria Tuulik.

Eesti värvisõnade hulgast leiab nii tüvisõnu, nt lilla, must, valge, oranž, kui ka tuletisi, nagu punane, pronksjas ja kreemikas. Kõige suurema osa värvisõnadest moodustavad aga hoopis liitsõnad, nagu hõbevalge, kanaarikollane, maksakarva, neoonroheline. Liitsõnu on värvide seas nii rohkesti, kuna sageli moodustatakse värvisõnu võrdluse abil, nt hiirhall ’hiire värvi hall’ või meekarva ’kollakas-pruunikas nagu mesi’. Aga milliseid tähendusi peale värvide enda me veel värvisõnadega väljendame?

Kuna võrdlusel on värvide nimetustes oluline koht, siis polegi ime, et mõned materjali või ainet tähistavad nimisõnad võivad tähistada ka vastava materjaliga seotud värvitooni. Näiteks võib vask tähistada nii metalli (vasest ehted) kui ka punakat värvi (haabadesse ilmus vaske) ning mahagon väärispuitu (mahagonist mööbel) kui ka punakaspruuni värvitooni (karvkatte värvus varieerub kollasest tumeda mahagonini). Samuti kasutatakse värvaineid endid tähistavaid sõnu, nagu purpur ja ultramariin, värvide kirjelduseks. Toodud näidetes on nimisõnad, kuid samamoodi saab kasutada omadussõnu (pigine, süsine, pronksine, tindine jt), et väljendada mingi aine või materjaliga kaetud või koos olemist (pigised sõrmed, tindine jälg) ja vastavat värvi (pigised pilved, tindine pimedus).

Värvisõnadega on võimalik ka hinnangut anda. Näiteks võime kasutada halli ja kahvatut tähenduses ’igav, ühetaoline’: hall mass, hall elu, hall argipäev; kahvatu esinemine, kahvatu mulje. Kuldne ja roosa võivad aga väljendada midagi head ja helget: kuldsed sõnad, kuldne aeg, kuldne süda; roosa unistus, roosa mull, roosa tulevik. Masendavat meeleolu tähistavad nt värvisõnad must, sünkmust ja tume (mustad mõtted, tume tulevik).

Värvisõnaga on võimalik osutada teatud omadusega inimesele. Juuksevärve tähistavate sõnade puhul, nagu blond, šatään ja brünett, tähistab sama sõna ka vastava juuksevärviga inimest. Võime öelda «brünetid juuksed» ja ka «pikka kasvu brünett». Nahavärvile viitavate värvisõnadega, nagu valge, must, punane, kollane, leidub osutamist ka vastava nahatooniga inimestele, nt «milline oli elu enne valgete tulekut?». Samamoodi võib värvisõna tähistada nii teatud värvitooni kui ka vastavat värvi looma (kõrb, raudjas, hiir, võik, kimmel), näiteks kõrb kui «punakaspruun» ja ka kui «punakaspruun hobune».

Veel saab värvisõnadega väljendada poliitilist suunda. Nimelt seotakse poliitilise liikumise või ühiskondliku mõtlemise suunaga mingi värv, mis hakkab tähistama ka seda liikumist/suunda ennast ja ühtlasi vastavat mõtteviisi pooldavat inimest, näiteks punane tähistab kommunismi või sotsialismi (punaste propaganda), roheline ökoloogilist mõtteviisi pooldavat suunda (roheliste liikumine) ja roosa vasakpoolsusesse kaldumist (roosa erakond).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles