Villu Pella: Tallinn ei pea kliimakava energiaeesmärkide täitmiseks lillegi liigutama

Villu Pella
, soojusenergeetika insener
Copy
Villu Pella.
Villu Pella. Foto: Erakogu

Tallinna säästva energiamajanduse ja kliimamuutustega kohanemise kava vajab täiendamist ja parandamist, kirjutab soojusenergeetika insener Villu Pella, PhD.

Märtsis valmis Tallinna säästva energiamajanduse ja kliimamuutustega kohanemise kava, mis peaks sisaldama meetmeid, et vähendada 2030. aastaks linna CO2 emissiooni 2007. aastaga võrreldes 40 protsendi võrra. Lõppeesmärgiks on kliimaneutraalne Tallinn 2050. aastaks.

Kava on raskesti jälgitav ja võrreldav seni kehtiva säästva energiamajanduse arengukava ja tehtud kasvuhoonegaaside inventuuridega, milles on kasutatud emissiooni väärtusena ainult CO2 heidet. Kliimaneutraalse Tallinna kavas on arusaamatul põhjusel üle mindud CO2 ekvivalendi emissioonile, milline sisaldab lisaks CH4, N2O, HFC-d, PFC-d ja SF6 emissioone. Üleminek ei ole nii lihtne, kui pealtnäha paistab, sest näiteks N2O teke põlemisel sõltub kollete soojuskoormusest ning nende erinevus seadmetes võib olla märkimisväärne, sama nähe on ka vanade ja uute diiselmootorite juures, CH4 emissiooni määramisel peaksime võtma arvesse ka maagaasi lekked jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles